Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İstanbul Enflasyonu Zirveden İnmedi: Artış Ağustos’ta da Sürdü

İstanbul’da enflasyon Ağustos ayında artmaya devam ederek yüzde 100’e dayandı. Fiyat artışları hanehalkı üzerindeki yükü her geçen gün artırıyor.
İstanbul Enflasyonu Zirveden İnmedi: Artış Ağustos’ta da Sürdü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye geneli enflasyonu için çok önemli göstergelerden biri olan İstanbul enflasyon rakamları açıklandı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından her ayın başında açıklanan verilere göre İstanbul’da enflasyon, Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 2,29 bir önceki yıl sonuna göre yüzde 64,9 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 99,91 oranında arttı.

Yıllık oran Temmuz ayındaki yüzde 99,11’lik artışın da üzerine çıkarken, son 24 yılın zirvesinde kalmaya devam etti.

1998 yılından bu yana en yüksek seviyede seyreden perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul ücretliler geçinme endeksi, 5 Eylül’de Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak olan manşet enflasyona dair beklentilerin artmasına sebep olacak. Türkiye’de enflasyon Temmuz ayı itibarıyla yüzde 79,60 oranında.

Aylık En Fazla Artış Eğlence ve Kültürde

Aylık En Fazla Artış Eğlence ve Kültürde
Kaynak: İTO

Perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 13,99 ile en fazla eğlence, kültür ve eğitim harcamalarında yükseldi. Söz konusu dönemde sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 3,99, ev eşyası harcamalarında yüzde 2,74, gıda harcamalarında yüzde 2,70, konut harcamalarında yüzde 0,82, diğer harcamalarda yüzde 0,06 artış oldu.

En fazla düşüş yüzde 3,16 ile giyim harcamalarında gerçekleşirken, onu yüzde 1,17 ile ulaştırma ve haberleşme harcamaları izledi.

İTO tarafından açıklanan verilere göre Ağustos ayında, toptan fiyat hareketlerini yansıtan toptan eşya fiyatları endeksi aylık bazda yüzde 6,90, yıllık yüzde 98,09 ve geçen yılın Aralık ayına kıyasla yüzde 56,72 oranında arttı.

Temmuz’da yıllık artış oranı yüzde 87,95, aylık yüzde 3,10 olarak bildirilmişti.

Toptan fiyatlarda bir önceki ayın verileri ile karşılaştırma yapıldığında işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 11,97, gıda maddeleri grubunda yüzde 9,78, madenler grubunda yüzde 6,00, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 3,26, mensucat grubunda yüzde 2,12, kimyevi maddeler grubunda yüzde 1,58 ve yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,44 artış gerçekleşti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.