Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İşsizlik oranı Mart’ta yüzde 8’e yakın geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mart ayına ilişkin iş gücü istatistikleri yayımlandı. İşsizlik geçen ay yüzde 7,9 oranında geriledi.
İşsizlik oranı Mart’ta yüzde 8’e yakın geriledi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 29 Nisan 2025’te açıkladığı Hanehalkı İş gücü Araştırması sonuçlarına göre, Mart ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 7,9 seviyesine geriledi. İşsiz sayısı ise 65 bin kişi azalışla 2 milyon 807 bin kişiye düştü.

İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,5 olurken, kadınlarda yüzde 10,6 olarak hesaplandı. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı yüzde 15,1 seviyesinde gerçekleşti; erkek gençlerde işsizlik oranı yüzde 11,0, kadın gençlerde ise yüzde 22,6 oldu.

İstihdamda güçlü artış

Mart 2025 itibarıyla istihdam edilenlerin sayısı 391 bin kişi artarak 32 milyon 597 bin kişiye yükseldi. İstihdam oranı ise 0,6 puanlık artışla yüzde 49,2’ye çıktı. Bu oran erkeklerde yüzde 66,9, kadınlarda ise yüzde 31,9 seviyesinde gerçekleşti.

İşsizlik oranı
Kaynak: TÜİK

İş gücü de aynı dönemde 325 bin kişi artış göstererek 35 milyon 404 bin kişiye ulaştı. İşgücüne katılma oranı yüzde 53,4 olurken, erkeklerde yüzde 71,6, kadınlarda ise yüzde 35,7 olarak ölçüldü.

İşsizler, zamana bağlı eksik istihdam ve potansiyel işgücünden oluşan atıl iş gücü oranı Mart ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 28,8’e çıktı. Bu kapsamdaki diğer göstergeler arasında zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin birleşik oranı yüzde 17,9, işsiz ve potansiyel işgücünün birleşik oranı ise yüzde 20,1 olarak belirlendi.

İstihdam edilen ve iş başında olan kişilerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi de 0,3 saat artarak 43,7 saate ulaştı. Bu artış, Mart ayında işbaşı yapanların çalışma temposundaki yükselişi gösterdi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.