İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Mayıs 2022 raporu yayımlandı. İSO ve S&P Global’den elde edilen son verilere göre manşet PMI, Mayıs’ta bir önceki ayın değeri ile aynı gelerek 49,2 oldu.
50 eşik değerin altında kalan veri imalat sektöründe faaliyet koşullarının ılımlı düzeyde olmakla birlikte üst üste üçüncü ay bozulduğunu gösterdi. Talep tarafındaki durağan seyir ve devam eden fiyat baskılarına bağlı olarak Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında zayıflığın sürdüğüne dikkat çekildi.
Talepte devam eden durağan seyrin, Mayıs ayında hem üretim hem de yeni siparişlerin ivme kaybetmesine neden olduğu belirtildi.
Üretim tarafında altı aydır, yeni siparişlerde ise sekiz aydır süren yavaşlama, Mayıs’ta da devam etti. Yeni ihracat siparişlerinde son iki yılın en hızlı düşüşü yaşandı. Bazı firmalar bu durumun sebebini Avrupa’daki ekonomik yavaşlamaya bağladı.
İstihdamdaki artış ılımlı düzeyde gerçekleşmekle birlikte trend olarak 24 aya ulaştı. Yeni siparişlerin yavaşlaması ve istihdamın artmaya devam etmesi firmaların birikmiş işlerini azaltabilmelerine olanak sağladı.
Girdi stokları son altı ayda ilk kez artış gösterirken, nihai ürün stokları sekiz aylık düşüş sonrasında toparlanmaya geçti. Nihai ürün stoklarındaki artış Eylül 2015’ten beri en yüksek hızda oldu.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Son aylarda yaşanan zorluklar, Türk imalat sektöründeki talebin Mayıs ayında da durağan kalmasına yol açtı. Firmalar, Avrupa’daki ekonomik yavaşlama nedeniyle yeni ihracat siparişi almakta zorlandı. Bununla birlikte iş yapma koşullarının yakında iyileşmeye başlayabileceği yönünde bazı sinyaller dikkat çekti.” şeklinde değerlendirmede bulundu.