
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ekim ayı İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi verilerini açıkladı.
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı verilere göre İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ekim ayında 47,9’a geriledi. İhracat pazarındaki talep koşullarının art arda son üç aydır zayıfladığı ifade edildi.
Eylül ayında endeks 48,8 seviyesinde yer almıştı. Söz konusu ayda Türk imalat sektörünün en büyük beş ihracat pazarında üretim azaldı.
BEA’da Ekonomik Aktivitedeki Artış Dikkat Çekti
Ekim ayında en büyük ihracat pazarı Almanya’da daralma yaşanırken, İngiltere’de, İspanya’da ve Yunanistan’da ekonomik aktivite yüksek oranda küçüldü. Ayrıca ekonomik aktivitedeki artış Birleşil Arap Emirlikleri’nde (BAE) saptandı. BAE’de petrol dışı üretim güçlü şekilde arttı.
İSO, ABD’de daralmanın Ekim ayında da devam ettiğini bildirdi. Üretimdeki düşüş bir önceki aya göre daha yüksek oranda gerçekleşti.
En sert daralmanın Tayvan’da olduğu ve ülkedeki finansal krizden dolayı en hızlı üretim düşüşünün yaşandığı kaydedildi. Tayvan’da Eylül ayında da keskin düşüş yaşanmıştı. Ekonomik aktive Brezilya ve Hindistan’da artarken Rusya’da düşüş seyrinde gerçekleşti.
“Küresel Ekonomideki Yavaşlama Geniş Çaplı”
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, konuya yönelik değerlendirmede bulundu.
Türk imalat sektörüne yönelik İhracat İklimi Endeksi anketi kapsamında sadece BAE’nin büyüme bölgesinde kalmasının küresel ekonomideki yavaşlamanın geniş çaplı olduğunu gösterdiğini belirtti.
Mevcut eğilimlerin imalatçıların 2022’nin son aylarında ihracat pazarlarından yeni sipariş almakta zorlanacağını kaydetti.