Düşüş trendinin devam ettiği borsada, halka arz olan şirketlerin haricinde diğer büyük şirketlerin büyük çoğunluğu düşmeye devam ediyor. Endekslerdeki yatay hareketlilik devam ederken “Son bir sıçrayış gelir mi?” diyen yatırımcıların sayısı bir hayli fazla. Yatırım konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden olan İslam Memiş, borsayı değerlendirdi.
kolayca yatırım yapın
BIST 100 endeksi yatay hareketliliğine devam ederken özellikle yeni yatırımcıların satışlara devam etmesi, depremin etkisini artırıyor. Bazı uzmanlar sert düşüşlerin arkasında bilinmeyen nedenler olduğunu söylese de bazıları bu tarz hareketlerin borsanın doğasında olduğunu aktarıyor.
Kaynak: Paratic Piyasalar
BIST 100 endeksi haftanın son gününde de yüzde 0,7 oranında düşerek kapanışını 5191 puandan yaptı. Gün içinde 5075 puana kadar düşen endeks kapanışa yaklaşırken toparlanmayı başardı. Yüzde 4 gibi oldukça yüksek kayıplara şahit olunan günde endeks bir önceki güne göre 39 puan azaldı. Toplam işlem hacmi ise 98,7 milyar lira seviyesinde oldu.
Sektör endekslerine bakıldığında en çok kaybettiren yüzde 4,7 ile madencilik endeksi oldu. Gün içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Söğüt Altın Madeni açılışına katılarak açıklamalarda bulunmuştu. Söz konusu süreçte madencilik hisselerinde sert düşüş görüldü.
Endeksler arasında pozitifi tek gösteren yüzde 1,6 ile kimya olurken bankacılık endeksi yüzde 2,8, holding endeksi ise yüzde 0,3 oranında kayıp yaşadı.
Analistler ABD’nin pozitif verilerinin ardından küresel pay piyasalarının olumlu seyrettiğini, Borsa İstanbul’un ise negatif ayrıştığını aktarıyor.
Özellikle altın, gümüş gibi emtialarla ilgili değerlendirmeleriyle tanınan İslam Memiş, Simge Fıstıoğlu’nun Youtube kanalında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 2022’de küresel resesyon, enflasyon gibi endişelere dikkat çeken Memiş, geçen yıl yüzde 196 ile en çok Borsa İstanbul’un kazandırdığını söyledi.
Borsayı tercih edenlerin ciddi kazançlar elde ettiğini belirten uzman, 2023’e girilmesiyle birlikte kar satışlarının geldiğini, sert düşüşleri iki türlü yorumlamak gerektiğini vurguladı.
“Satışların Gelmesi Normal”
Memiş, yüzde 200 gibi yüksek seviyelerde kazandıran bir yatırım aracında satışların gelmesinin çok normal olduğunu aktardı. Aynı yatırım aracının her yıl böyle getiriler getirmesinin imkansız olduğuna dikkat çekerek “Dolayısıyla zirveyi de dibi de göreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Borsada 3,5 milyon civarında borsa yatırımcısı olduğunu söyledi ve yaş ortalamasının gençleştiğini dile getirdi. Bazı yatırımcıların borsadaki bekleme sürelerinin 28 günü geçmediğine işaret ederken yabancı yatırımcıların bekleme sürelerinin ortalama 6 ay olduğunu kaydetti.
“Toplum Olarak Kumar Oynamayı Seviyoruz”
İslam Memiş, yeni yatırımcıların borsada büyük çoğunluğunu oluşturduğunu, kısa vadeli yüksek kazanç bekledikleri için de yoğun satışlar görüldüğünü sözlerine ekledi.
Borsa İstanbul’da kredili işlem yapanların ciddi anlamda zarar ettiğini, büyük çoğunluğun panik alımları ve satışları yaptığının altını çizdi. Söz konusu kişilerin ciddi anlamda zarar ederek borsadan ayıldıklarını söyledi.
“Çekirge gibi Zıplıyorlar”
Analist, yatırımcıların sabırsızlığına ve panik hareketlerine dikkat çekerek çekirge gibi zıpladıklarını, çuvalı doldurmadıklarını belirterek “Çuvalın altı delindi. Bir bakıyorsun çuvalda bir şey kalmamış.” dedi.
Piyasada hiçbir zaman özgüven diye bir şey olmadığını, teknik ve profesyonelliğin olduğunu aktaran Memiş, uzmanlardan yardım alınması gerektiğini yineliyor.
BIST 100 endeksinde teknik olarak 4400 puan seviyesini takip edeceğini bildiren uzman, yılın devamında 6500 seviyesine kadar bir yükseliş olabileceğini kaydetti.
Son Bir Yükseliş Olur mu?
Memiş, kendisine yöneltilen “Son bir yükseliş olur mu?” sorusuna yanıt vererek önlerinde 11 ay olduğunu, bu süreçte 11 defa dip 11 defa zirve göreceklerini ifade etti.
4400 puanın ve 6500 puanın görüldüğünde sosyal medyada ortalığın ayağa kalkacağını dile getirdi. Uzman, “4400 puan görüldüğünde Türkiye ekonomisi bitiyor diye yaygara koparacaklar, 6500 puan görüldüğünde köpük, balon patlayacak şeklinde ortalığı ayağa kaldıracaklar.” ifadelerini kullandı.
“Borsa Uzun Vadeli Yatırımcıyı Üzmemiştir”
Borsanın uzun vadeli yatırımcıyı hiçbir zaman üzmediğini paylaşan Memiş, önemli olanın oyuncu veya yatırımcı olmak olduğunu vurguladı.
Kendisine yatırımcıyım diyenlerin ellerindeki varlığı tutarak sabretmesi gerektiğine dikkat çekti. Uzun vadeli düşünenlerin ciddi servet sahibi olabildiğini aktardı.
Bu piyasada 1 günlük kazancıyla 1 ay geçiren insanlar olduğunu, bunların profesyonel destek alarak bunu başardıklarını söyledi.
“Bu Uzun Bir Yolculuk”
Birçok yatırım aracının bazı dönemlerde kazandırabildiğini paylaştı ve insanların duyumlarla hareket ettiğini ifade etti. “Adama sorarlar, sen bu trene neresinden bindin? Sen 5500 puandan borsaya girdiysen 5000 puana düştüğünde ‘Tüh Battık’ demişsen kusura bakmayacaksın. Trene bineli yarım saat olmuş. Son durak neresi diye soruyorsun.” ifadelerini kullandı.