Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Söğüt Altın Madeni açılışı ve ilk altın dökümü töreninde konuşma yaptı. Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş. uhdesinde bulunan Söğüt Altın Madeni Sahasındaki ilk altın külçesi dökümünün açılışının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yapılacağı geçtiğimiz gün duyurulmuştu.
Bilecik’teki tesisin açılışında konuşan Erdoğan, tesisin faaliyete geçmesi durumunda ülkemizin en çok altın üretimi yapan ilk üç madeninden biri olacağını söyledi.
“Bugün sizlerle şehrimiz, ekonomimiz ve maden sektörümüz açısından çok önemli bir açılış vesilesiyle bir aradayız. Açılışını yapacağımız, Söğüt Altın Madeni’nin Bilecik ile birlikte tüm ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. “ diyen Erdoğan, sürece dair açıklama yaptı.
Gübretaş Maden Yatırımları uhdesinde bulunan Söğüt Altın Madeni ile ilgili yatırım sürecinin 2021 yılının Ocak ayında başladığını, yapılan çalışmaların ardından 109 ton altın kaynağı ile 60 ton altın rezervi tespit edildiğini söyledi.
Bir başka deyişle 1,92 milyon ons rezerve tekabül eden altının, Türkiye ekonomisine kazandırılması için çalışmaları hızlandırdıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, petrol, doğal gaz ve madencilik gibi alanlarda karşılaşılan engellere rağmen elde ettikleri başarıları değerli bulduğunu sözlerine ekledi.
Maden Yatırımı için 500 Milyon Dolar Planlanıyor
Maden sahasındaki yatırım faaliyetlerinin 3 ayrı faz olarak ve toplamda 500 milyon dolar olarak planlandığını, bugüne kadar 70 milyon dolar harcandığını açıkladı. Söğüt madeninde ilk etapta yıllık 2,5 tona kadar altın üretme kapasitesi ile çalışılacağını, geri kalan iki fazın yatırımlarının ise 3 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını belirtti.
Erdoğan’ın açıklamalarına göre tüm fazların tamamlanmasının ardından yıllık üretim 6,5 tona yükselecek.
Söğüt tesisinde şu anda bin kişinin istihdam edildiğini, bu sayının ilerleyen dönemlerde bin 300 olmasını beklediklerini söyledi.
“Bu vesileyle toplam yatırım tutarı 1 milyar 771 milyon lirayı bulan kamu ile 653 milyon lira olan özel sektör projelerinin resmi açılış sevincini vatandaşlarımızla birlikte Bilecik’te yaşayacağız. “ ifadesini kullana Erdoğan, Mart ayı sonu itibarıyla Karadeniz gazını hanelere vermeye başlayacaklarını duyurdu.
Son 10 yılda ortalama yıllık 742 milyon ton maden üretimi yapıldığını, toplam madencilik üretiminin 2021 yılında bir önceki yola göre yüzde 14 artışla 814 milyon tona ulaştığını açıkladı.