Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) heyetleri ile Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yetkilileri, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri için masaya oturdu.
İşçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri, işvereni temsil eden TÜHİS yetkilileri ile sıkı pazarlığa tutuştu.
Pazarlık masasında, kamuda görevli 700 binden fazla işçinin maaşlarına yapılan zam oranı ele alındı. Taraflar, maaş zammının yanı sıra verilecek ikramiyeler için de görüşmelerini sürdürdü.
Alınan bilgilere göre ikramiyeler konusunda işçi ve işveren tarafının anlaşma sağladığı, taban ücret ve zam oranına ilişkin pazarlıkların sürdüğü öğrenildi.
İşçilerin görevli olduğu kamu kurum ve kuruluşları; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), üniversiteler ve hastanelerin yanı sıra karayolları, demiryolları, il özel idareleri, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri ve şeker fabrikaları olarak sıralandı.
15 Bin Liraya Ek Yüzde 15 Refah Payı
Masadan gelen bilgilere göre işçi tarafı aylık brüt taban ücretinin 15 bin lira sınırına çıkması için ısrarcı oldu. İşveren tarafının ilk teklifi ise 11 bin 500 lira seviyelerinde oldu.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak talebi, aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya çıkarılması ve ek olarak enflasyon karşısında tüm ücretlere yüzde 15 oranında refah payı eklenmesi yönünde gerçekleşti.
Taban ücretteki artışa eklenen refah payının ilk altı ayda yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda ise yüzde 5’er zamlanması talep edildi.
Refah payında enflasyon farkının dikkate alınması da istenen talepler arasında yerini aldı. Ortak bir teklifte uzlaşılması için taraflar hafta içerisinde tekrar bir araya gelecek. (AA)