Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemede sona yaklaşılırken, iş dünyası temsilcileri iş gücü ve finansman açısından olumsuz etki yaratmayacak formüller sunuyor. Temsilciler, şu andaki iş gücünün yaklaşık üçte birinin EYT’li olduğunu bildirdi.
Yetişmiş olan iş gücünün aniden iş hayatından çekilmemesi için kademeli geçişin uygulanması gerektiği belirtilirken, iş hayatında EYT’lilerin çoğunluğuna ilişkin detaylı bir değerlendirme yapıldı.
İş dünyası temsilcilerinin Bloomberg HT yayınındaki değerlendirmelerinde daha uygun formüller sunmaya çalışıldı. Mevcut iş hayatında EYT’lilerin ağırlığının yüzde 25-30 arasında olduğunaysa dikkat çekildi.
Söz konusu çoğunluktaki iş gücünün çalışma hayatından aniden çekilmesinin yetişmiş çalışan kaybını ifade ettiği ve bu durumun riskler barındırdığına işaret edildi.
EYT ile Nitelikli ve Genç İş Gücü Kaybı Oluşacak
İstanbul Ticaret Odası (İTO) üyeleri, EYT’lilerin yüzde 23-25 civarında olduğunun bilgisini verdi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç tüm EYT’lilerin emekli olması halinde nitelikli ve genç iş gücü kaybının oluşacağını ve işverenin ciddi bir kıdem tazminatı yükümlülüğü ile karşı karşıya kalacağını vurguladı.
EYT ile işten ayrılacak olan kişilerde bir ihbar süresinin de olmayacağına işaret eden Avdagiç, çalışanların emeklilik için hak sahibi olduktan hemen sonra emekli olabileceğini paylaştı.
Bahsi geçen çalışmalar sonucunda genç insanların emeklilik için önlerinin açılacağını ancak bu durumun genç ve nitelikli iş gücünün, iş dünyası içinde kalması gerektiğinin altını çizdi.
Kurum ve İşletmelerin Mali Yapısını Etkileyecek
Kasım ayı ortalarında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. EYT düzenlemesinin kamu ve özel sektörlerde kurum ve işletmelerin mali yapısını etkileyeceğini belirtmişti. Personel dengesini de etkileyebilme potansiyeline sahip olduğunu kaydetmişti.
Bunlara ek olarak Yorgancılar, EYT’nin merkezi yönetim bütçesine de zarar verme riski olduğuna işaret etmişti. Konuya ilişkin çözüm önerisinde de bulunan Yorgancılar, işveren tarafının mağduriyet yaşamaması için finansman desteği sağlanabileceğini iletmişti.
Yorgancılar açıklamasında, işveren talebinin uzun vadeli ve uygun faizli hazine kaynaklı bir kredi garanti fonu (KGF) olduğuna değinmişti.