Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, günlerdir merakla beklenen Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı‘nın detaylarını bugün kamuoyu ile paylaştı. Eylül ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok üzerinde gelmesinin ardından yapılan açıklamada, YEP’in iş dünyasından büyük destek aldığı ve ilerleyen günlerde Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın detaylarının paylaşılacağı duyurulmuştu. Programa Sabancı Holding başta olmak üzere iş dünyasından tam destek gelirken, sektörün otorite isimleri içeriği ve oluşacak yankılarını değerlendirdi.
81 il, 160 ilçedeki odalar ve borsalarla birlikte enflasyonla mücadelede yer alacaklarını, firmaların en geniş katılımı için çalışacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bir kez daha devlet – millet birlikteliği içerisinde olduğunu dile getirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak öncülüğünde başlatılan programın, makroekonomik istikrar için çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Artan enflasyon, girdi ve finansman maliyetlerimizi yükseltmekte, firmalarımızı olumsuz etkilemektedir. Enflasyonla mücadeleyi ne tek başına kamu ne de tek başına özel sektör yapabilir. Sorumluluk ve görev hepimizindir. Enflasyonla mücadele aynı zamanda işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle mücadeledir.” şeklinde konuştu.
Kamu ve özel sektörün güçlü koordinasyonu sayesinde, içinde bulunduğumuz zorlu sürecin aşılacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu yaptığı değerlendirmede, TOBB olarak enflasyonla mücadeleyi sahipleneceklerini belirtirken, iş dünyası olarak bir diğer büyük sorunun uzun süredir talep edilmekte olan birikmiş KDV iadeleri olduğunu, bu konu hakkında da yeni kararlar alındığı için Bakan Albayrak’a teşekkürlerini ilettiklerini söyledi.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise, programın reel sektörün artan maliyet enflasyonuna karşı kalıcı çözümler getirdiğini bildirdi.İTO Başkanı Avdagiç yaptığı açıklamada, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’nın gıda enflasyonu ve KDV iadeleri gibi ekonomideki kronik sıkıntılara karşı kalıcı çözümler getirdiğini söylerken, bu sayede piyasadaki çarpıtılmış algı ve yükseliş beklentisinin de önüne set çekilmiş olduğunu ifade etti.
Son zamanlarda özellikle döviz kurlarında yaşanan volatilite öngörülebilirliği neredeyse imkansız hale getirmiş, özellikle de ticaret yapan kesimi büyük sıkıntıya düşürmüştü. Bu doğrultuda program sayesinde öngörülebilirliğin arttığını dile getire Avdagiç; “Gündemimizi faiz, döviz ve enflasyon üçlüsünden çıkarıp üretim, ihracat ve istihdama doğru değiştirmemizde bu adımlar çok önemli.” şeklinde görüş bildirdi.
Fiyat istikrarı sağlamanın toplumun tamamının görevi olduğunu, son zamanlarda yaşanan olayların ekonomik bir saldırı olarak nitelendirildiğini böylesi zamanlarda ise milli bir seferberliğin olmasının zorunluluğundan bahsetti. Bu amaç kapsamında hükümetimizin, firmalarımızın ve milletimizin elini taşın altına koyduklarını söyleyen Avdagiç, kendilerinin de üzerlerine düşeni eksiksiz bir şekilde yapacaklarını dile getirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de açıklanan programın enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı konusunda ekonominin beklediği güçlü etkiyi yaratacağını düşünenlerden.Fiyat istikrarının sağlanmasının üretimin sağlıklı ve öngörülebilir bir şekilde sürmesi açısından vazgeçilmez olduğunu ifade eden Gülle, Türk lirasının da istikrar kazanmasının ihracatçılar tarafından rekabet gücü sağlayan en önemli faktörlerden biri olduğunu vurguladı. TİM olarak enflasyonla mücadelede azimle yer alacaklarını, bunun bilincinde olan ihracatçıların şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerlerine düşeni yapmaktan kaçınmayacağını sözlerine ekledi.