Türkiye, geçtiğimiz yıl tüm dünyanın aksine enflasyonla mücadele ederken faiz oranlarını düşürmedi. Ancak enflasyonun zirveleri görmesi ve Mayıs seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminin değişmesiyle birlikte para ve maliye politikalarında da köklü değişiklik yapıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini Haziran ayından bu yana yüzde 8,5’ten yüzde 45’e kadar yükseltti. Faizlerin artması krediye erişimi zorlaştırırken, birçok şirket finansman sorunu yaşamaya başladı.
Bu durum konkordatoları ve karşılıksız çekleri artırırken, iş dünyası 2024 yılının çok zorlu geçeceği konusunda hemfikir.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu
Bu dönemde vadelerin risk gözüyle değerlendirdiğini söyleyen İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörde ve sektörün hırdavat, armatür, mobilya aksesuarları, mutfak eşyaları gibi alt kollarının neredeyse tamamının şu anda vadeli işlemlerle döndüğünü belirtti.
Vade sonlarında çeklerin ödenmemesi halinde piyasada sıkıntılar yaşandığını ve her geçen gün artan çek ödeyememe durumunun endişeleri artırdığını söyledi.
Ödeme tarafında yaşanan sorunların en büyük sebebinin yüksek faiz oranları olduğunu söyleyen Tecdelioğlu, bunun yanında piyasanın daralması nedeniyle işlerin küçülmesinin de etkili olduğunu belirtti.
Şu an finansmana erişimde sorun olmasa bile finansman maliyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, ödemeler tarafında alacaklıların korunması adına bankaların çekler üzerinde garantörlüğünün artırılması gerektiğini söyledi.
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat
Hazır giyim sektörünün ödemeler konusunda kötü bir yılı geride bıraktığını söyleyen TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, 2024’ün daha zor olacağına işaret etti.
Sadece iç piyasada değil ihracat pazarlarında da ödemeler konusunda risklerin başladığını belirterek, ihracatta ödeme sorunları yaşanmaması için en büyük destekçilerinin Eximbank’ın alacak sigortası olduğunu aktardı.
Tüketicinin talebinin şu an canlı olduğunu ancak seçim sonrasında çok daralacağını ve piyasanın sıkılacağını düşünen Fayat, tablonun daha da ağırlaşabileceğine dikkat çekti.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten
Şu anda ayakkabıda üretici tarafında birkaç firma dışında konkordatoların çok fazla olmadığını söyleyen Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, “İçeride talebi düşürme yönünde adımlar atılıyor. İç talebin daralması üretimin de düşmesi anlamına geliyor. Ama üretimi düşürseniz de genel giderler bir yere kadar düşüyor. Bu sefer üretim maliyetiniz artıyor. Ayakkabıyı daha pahalıya mal etmek zorda kalıyorsunuz” dedi.
Bu tabloda ise firmaların ödemeler tarafında sıkıntı yaşadığını, 2024’ün bu anlamda sıkıntılı geçmesini beklediklerini söyledi.