Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İran’dan Bir İlk: İthalatta Kripto Para Hamlesi

İran’dan kripto paraların benimsenmesine yönelik ticari bir adım geldi. Ayrıntılar haberde…
İran’dan Bir İlk: İthalatta Kripto Para Hamlesi
HABER GİRİŞ

Kripto paraların kullanım alanına yönelik yeni bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz dönemde ABD tarafından uygulanan yaptırımlara maruz kalan İran, ilk kez kripto para birimi kullanarak ithalat siparişi verdi.

10 milyon dolar değerindeki sipariş, doların egemen olduğu küresel finans sisteminin dışına çıkarak, ABD yaptırımlarının aşılmasını sağlıyor. ABD daha önce başka ülkeleri İran ile ticaret yapmamaları konusunda uyarmıştı. Siparişte hangi kripto paranın kullanıldığı belirtilmedi.

İran Kriptoyu Kullanmaya İstekli

Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili, Eylül sonuna kadar kripto paralarını hedef ülkelerle dış ticarette yaygın olarak kullanılacağını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri, İran’a, ülkenin petrol, bankacılık ve denizcilik sektörlerinden tüm ithalatları yasaklamak da dahil olmak üzere, neredeyse tam bir ekonomik ambargo uyguluyor.

Tahran, 2008’de finans ve ekonomiler üzerindeki hükümet kontrolünü aşındırmayı amaçlayan bir ödeme aracı olarak doğan kripto para teknolojisini henüz benimsemeyen ekonomiler arasında yer alıyor.

İran’da kripto para madenciliği de yaygın olarak yürütülen faaliyetler arasında yer alıyor. Daha önce yapılan bir araştırma, tüm Bitcoin madenciliğinin yüzde 4’ünden fazlasının İran’da gerçekleştiğini ortaya koymuştu.

GCM Yatırım Banner

Kripto para madenciliğinin, İran’ın yaptırımların etkisinden kurtularak yüz milyonlarca dolar kazanmasına yardımcı olabileceği belirtiliyor. Bitcoin ve diğer kriptoları benimseyen tek ülke İran değil.

El Salvador, Bitcoin’i yasal para birimi olarak tanıyan ilk ülke olmuştu. Diğer yandan Orta Afrika Cumhuriyeti de, Bitcoin’i resmi olarak tanıdığını duyurmuştu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.