Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İran ve Rusya’dan Ortak Karar: Ticarette Dolardan Çıkılıyor!

İran ve Rusya'nın karşılıklı ticari işlemlerde dolar yerine ulusal para kullanma konusunda anlaştığı ve nihai sonuca varıldığı bildirildi. Detaylar haberde;
İran ve Rusya’dan Ortak Karar: Ticarette Dolardan Çıkılıyor!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Bankacılık, finans ve ekonomi alanlarında son dönemde önemli anlaşmalar sağlayan İran ile Rusya’nın ticari işlemlerde ABD doları yerine ulusal para birimleriyle ticaret yapma konusunda vardığı anlaşmanın nihai sonuca ulaştığı bildirildi.

İran resmi ajansı IRNA’nın İran Merkez Bankası’na dayandırdığı habere göre karşılıklı ticaretten doların çıkarılmasına ilişkin anlaşma, iki ülkenin merkez bankası başkanları arasında Rusya’da yapılan toplantıda sonuçlandı.

İki ülkenin karşılıklı ticari işlemlerde ABD doları yerine ulusal para birimlerini kullanma planı uzun süredir gündemdeydi ve İran Merkez Bankası Başkanı tarafından geçen yılın yaz döneminde konuya ilişkin planlamaların başlatıldığı açıklanmıştı.

ABD yaptırımları altındaki İran ve Rus bankalarının bundan böyle yerel para birimleriyle işlem yapmak için SWIFT dışında bankalar arası sistemleri kullanabileceği belirtildi.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Temmuz 2022’de Tahran’daki görüşmesinde, küresel ticarette dolardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etmiş ve doların kademeli olarak küresel ticaretin yolundan çekilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

GCM Yatırım Banner

Putin de buna karşılık, ABD’nin doları baskı aracı olarak kullanmaya çalıştığını kaydederek İran ile Rusya’nın ticari ilişkilerde ulusal para birimlerini kullanmanın yollarını planladığını söylemişti.

İran, 25 Aralık’ta Rusya’nın öncülüğünü yaptığı Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ile serbest ticaret anlaşması imzalamıştı.

İran, 2018’den bu yana ABD’nin tek taraflı yaptırımlarına maruz kalırken Rusya ise Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sonrasında uluslararası yaptırımların hedefi olmuştu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.