
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Nisan’a kadar olan üç ay için iş gücü verilerini açıkladı.
Buna göre istihdam ve işsizlik oranında artış gerçekleştiği, ekonomik hareketsizlik oranlarının ise düşüşe geçtiği görüldü. Ancak verilerdeki toparlanmanın pandemi öncesi döneme erişemediği tespit edildi.
ONS verilerine göre Birleşik Krallık’taki işsizlik oranı, Şubat-Nisan 2022 döneminde önceki üç aylık dönemin yüzde 3,7’sinden yüzde 3,8’e yükseldi. Bu işsizlik oranında bir yıldan fazla sürenin ilk artışını işaretledi. Ayrıca 2020’nin son çeyreğinden bu yana son 6 aylık dönemde işsiz olanların sayısında en yüksek seviyeye ulaşıldı.
İstihdam Oranı Yüzde 75,6’ya Yükseldi
Rapora göre, istihdam oranı yüzde 0,2 puan artarak yüzde 75,6’ya yükseldi. Fakat bu yükseliş COVID-19 öncesi pandemi seviyelerinin altında kaldı.
Açık iş sayısında bu yıl Mart’tan Mayıs’a kadar 1,3 milyonluk bir rekora imza atılmıştı. Şubat-Nisan döneminde tam zamanlı çalışan sayısı rekor seviyeye ulaştı.
Serbest meslekte çalışanların sayısında pandemi döneminde düşüş yaşanmıştı ancak çeyrek boyunca artmasına rağmen düşük seviyelerde kaldı.
Haftalık Çalışılan Saat 12,2 Milyon Saat Arttı
Toplam fiili haftalık çalışılan saat, bir önceki çeyrekle kıyaslama yapıldığında 12,2 milyon saat artış gösterdi. Böylece 1,04 milyar saate ulaştı.
Bu artışa rağmen hala pandemi öncesi seviyelerin 7,6 milyon altında kaldığı tespit edildi.
Koronavirüs öncesi dönemle karşılaştırma yapıldığında toplam saatlerdeki eksikliğin, istihdamdaki azalan sayılara kadar indiği aktarıldı.
Enflasyon Maaşları Düşürdü
Nisan’da 40 yılın yükseğine ulaşan enflasyonun tetiklediği fiyat artışlarının, İngiltere’de çalışan maaşlarında düşüşe sebep olduğu görüldü.
Yapılan araştırma, İngiltere’de Şubat ve Nisan ayları arasında çalışanların ücretlerinde, enflasyon karşısında bir önceki yıla göre yüzde 2,2’lik düşüş yaşandığını ortaya koydu.
Çalışanların ortalama toplam ücretindeki büyüme (primler dahil) yüzde 6,8 ve düzenli ücretteki büyüme (primler hariç) yüzde 4,2 oldu.
ONS raporunda, ekonomik hareketsizlik oranın yüzde 0,1 puanlık düşüşle yüzde 21,3’e indiği kaydedildi. Bu oranla birlikte önceki üç aylık dönemle karşılaştırıldığında ekonomik hareketsizlikteki düşüşün, büyük ölçüde öğrencilerden kaynaklandığı yorumu yapıldı.