Bloomberg Economics tarafından yapılan bir analiz, İngiltere Merkez Bankası’nın yatırımcıların beklediği gibi gösterge borç verme oranını yüzde 6’ya çekmesi halinde ülkenin sığ bir resesyona girebileceğine işaret ediyor.
Araştırmaya göre gayri safi yurtiçi hasıla bu yıl yaklaşık yüzde 0,3 ve 2024’te yüzde 1,4 küçülecek. Bu, merkez bankasının 40 yılın en hızlı sıkılaştırma döngüsünün ardından gösterge borç verme oranına yüzde 1,5 puanlık zamlar getirdiğini varsayıyor.
Bloomberg Economics ekonomisti Dan Hanson, “Bizim görüşümüz, fiyatlandırmanın muhtemelen abartılı olduğu yönünde. Bu sıkılaştırma döngüsü bize bir şey öğrettiyse, o da enflasyonun kalıcılığını hafife almamak.” açıklamasını yaptı.
Analiz, Birleşik Krallık için kararan bir görünüme katkıda bulunuyor. BoE Başkanı Andrew Bailey, enflasyonun düşmesinin beklediğinden daha uzun sürdüğünü söylemişti.
Yatırımcılar, son birkaç hafta içinde daha yüksek oranlar üzerine bahislerini artırmak için yarıştı ve neredeyse tamamen fiyatlama, yirmi yılın en yüksek seviyesine yükseldi. BoE Perşembe günü toplantısında faiz kararını açıklayacak ve oranları 25 baz puanlık artırım ile yüzde 4,75 seviyesine çıkarması bekleniyor.
Şubat’ta Yüzde 6 Görülebilir
Analize göre oranlar Ağustos’ta yüzde 5’e ve Şubat’ta yüzde 6’ya kadar ulaşabilir. Ekonomistler, faiz oranları finansal piyasaların beklediği seviyeye ulaşırsa İngiltere ekonomisinin bir iş kaybı furyası ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıyorlar.
Birleşik Krallık şimdiye kadar yaşam maliyeti krizini resesyona girmeden atlattı. Büyüme görünümü, yakın zamanda Uluslararası Para Fonu tarafından yükseltildi. Ancak ekonomistler şimdi BoE’nin enflasyonu düşürmek için bir düşüşe neden olmaktan başka çaresi olmayacağından korkuyorlar.
Ülkede yarın enflasyon rakamları açıklanacak. Beklenti Mayıs ayı enflasyonunun yıllık bazda yüzde 8,5 seviyesinde geleceği yönünde. Bu merkez bankasının yüzde 2 hedefinin çok üzerinde bir seviyeyi temsil ediyor.