İngiltere piyasaları, son dönemdeki çöküşten kısmen toparlansa da ülkede derinleşen yaşam maliyeti krizi etkisini sürdürüyor. Artan fiyatlar, ekonomik gerileme belirtilerine rağmen İngiltere Merkez Bankası (BOE) üzerindeki baskıyı sürdürürken son enflasyon raporu, iyiye işaret etmedi.
Enflasyon, tüm göstergelerde beklentileri aştı. Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) raporu Ekim’de enflasyonun yıllık bazda yüzde 11,1 arttığını gösterdi. Beklenti tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yıllık bazda yüzde 10,7 ile yeni rekora çıkması yönündeydi.
İngiltere hükümetinin enerji fiyat garantisi planının uygulamaya konmasına rağmen en büyük katkılar elektrik, gaz ve diğer yakıtlardan geldi.
Aylık bazda da yüzde 1,7 tahmininin üzerinde yüzde 2 arttı. Çekirdek TÜFE aylık bazda yüzde 0,7, yıllık bazda yüzde 6,5 artış kaydederken beklentiler sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 6,4 artış yönündeydi.
Eylül’de Temmuz’daki yüzde 10,1’e dönerek 40 yılın yükseğine çıkan enflasyon için son veriler, sıkılaşma ve resesyon endişelerini artırdı.
ONS, yeni analizinin artan enerji ve gıda maliyetlerinin düşük gelirli hanehalkları için daha yüksek enflasyona yol açtığını gösterdiğini belirtti. Bunun nedeni, düşük gelirlilerin harcamalarının daha büyük bir kısmının yüksek gelirli hanelere göre temel ihtiyaçlara gitmesi olarak açıklandı.
Yüksek ve düşük gelirli haneler arasındaki enflasyon farkı, Mart 2009’dan bu yana en yükseğe ulaştı.
Bu arada enflasyon verileri İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt’un bugün beklenen açıklaması öncesi geldi. Hunt, tahminlere göre ülkenin kamu maliyesindeki 50 milyar sterlin açığı kapatmak amacıyla önemli vergi artışları ve harcama kesintileri duyuracak.