Ulusal İstatistik Ofisi tarafından İngiltere’nin Mayıs ayı enflasyon verileri açıklandı. İngiltere’de enflasyon, tüketici fiyatlarının bir önceki aya göre değişmeden yıllık yüzde 8,7 artmasıyla Mayıs ayında beklenenden daha yüksek geldi.
Ekonomistler, ana tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) yıllık yüzde 8,4′lük bir artış bekliyordu. Aylık bazda enflasyon yüzde 0,7 artarken, uçucu enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon Nisan’daki yüzde 6,8’e kıyasla yıllık yüzde 7,1 arttı. Böylece çekirdek enflasyonda Mart 1992′den bu yana en yüksek seviye görüldü.
ONS’dan yapılan açıklamada, “Hava yolculuğu, eğlence ve kültürel ürün ve hizmetler ile ikinci el araba fiyatlarının artması, hem TÜFE hem de TÜFE yıllık oranlarındaki aylık değişime en büyük yukarı yönlü katkıyı sağladı” ifadeleri yer aldı.
Enflasyon Nisan ayında yıllık bazda yüzde 10′un altına düştü , ancak konsensüs tahminlerini aşmaya devam ediyor ve İngiltere Merkez Bankası’nın yüzde 2 hedefinin önemli ölçüde üzerinde kalmaya devam ediyor.
İngiltere Merkez Bankası bir sonraki para politikası kararını yarın açıklayacak ve art arda 13. faiz artırımını gerçekleştirmesi bekleniyor. Tahminler 25 baz puanlık bir faiz artırım kararı alınacağı yönünde.
Yapışkan enflasyon ve ısrarlı bir şekilde sıkı olan iş gücü piyasası, son haftalarda ekonomistlerin tepe faiz oranları tahminlerini artırmalarına yol açtı. Bu nedenle para politikası sıkılaştırma döngüsünün artık önceden tahmin edilenden daha uzun sürmesi bekleniyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bu ayın başlarında Birleşik Krallık’ın bu yıl tüm gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek seviye olan yüzde 6,9’luk yıllık manşet enflasyonu açıklayacağını tahmin etti.
İngiltere TÜFE’nin G7′de en yüksek olduğu ülkedeki yaşam maliyeti krizinin devam etmesi de hükümet için bir baş ağrısı yaratıyor. Başbakan Rishi Sunak, 2024′te yapılacak genel seçimler öncesinde enflasyonu bu yılın sonuna kadar yarıya indirme sözü verdi.