Kasım’da FED’i izleyerek faizde 75 baz puan artırım yapan İngiltere Merkez Bankası (BOE), sıkılaşmaya devam edeceğinin altını çizdi. Eylül’de yıllık bazda yüzde 10,1 ile rekor kıran enflasyonla mücadeleyi sürdüren BOE, 1989’dan bu yana en büyük artırımını yaparken ekonominin uzun bir resesyonla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.
BOE Baş Ekonomisti Huw Pill’den bugün konuyla ilgili açıklama geldi. İngiltere’deki resesyondan merkez bankasının sorumlu tutulacağına dair endişelerini dile getirerek kurulun enflasyonu kontrol altına alma çabalarını savundu.
Pill, önden yüklemeli faiz artışlarının beklentileri azaltmaya yardımcı olacağına ve ekonomiye herhangi bir gerçek maliyet olmadan kusursuz bir enflasyon düşüşü üreteceğine dair şüphe duyduğunu aktardı.
İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti, enflasyon ve işsizliğin ters bir korelasyona sahip olduğunu savunan ekonomik model Phillips eğrisi hakkında şöyle konuştu:
“Phillips eğrisinin eğiminin ne olduğu ve bunun nasıl değiştiği hakkında bir tartışma var, ancak Phillips eğrisi ortadan kalkmadı. Ve ekonominin zayıflaması, bir dereceye kadar, görmeniz gereken dezenflasyonun gerekli bir parçası.”
Pill aynı zamanda Birleşik Krallık ekonomisinin şimdiye kadarki zayıflamasının yalnızca para politikasından kaynaklanmadığını, artan enerji fiyatları ve arz şokları gibi dış faktörlerin hane gelirini etkilediğini aktardı.
İngiltere Merkez Bankası’nın durgunluktan sorumlu tutulacağına dair bir tehlike olduğunu vurgulayan Pill, “Merkez bankacılığının bağımsızlığının nedenlerinden biri, popüler olmak zorunda olmamamızdır, buna rağmen hala doğru kararı verebiliriz ve bence asıl hedefimiz doğru kararları almak olmalı” dedi.