İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, ABD’nin borç tavanını yükseltme konusunda anlaşmaya varamaması ve gayri safi yurtiçi hasılasının yoldan çıkması halinde yıkıcı bir etki yaratacağını söyledi.
kolayca yatırım yapın
Hunt, Japonya’daki G7 finans şeflerinin, bankacılık düzenlemesi ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının küresel ekonomi üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere karşılaştıkları zorluklar hakkında tartışmalar yaptıklarını ifade etti.
Hunt, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi arasında ilk kez bir ABD borcunun temerrüde düşme olasılığının küresel ekonomi için çok ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Küresel ekonominin en büyük aktörlerinden biri olan ABD’nin anlaşmaya varmayarak GSYİH’sını rayından çıkarmasının yıkıcı olacağını belirten Hunt, Biden ve Kongre’nin farklılıklarını çözebileceğini ifade etti.
Hunt, G7 yetkililerinin, Rusya’ya uygulanan Batı yaptırımlarının etkisini de tartıştığını ve yaptırımların savuşturulmasının gereği hakkında uzun uzadıya konuştuğunu söyledi.
Rus ekonomisine yönelik yaptırımların Kiev’e askeri destek kadar etkili olmadığını, ancak daha çok yavaş bir etki yarattığını sözlerine ekledi. Hunt, Japonya tarafından toplantıya davet edilen G7 üyesi olmayan Hindistan, Endonezya, Brezilya, Singapur’un Rusya hakkındaki tartışmaya katılmasının çok önemli olduğunu belirtti.
Hunt, anlaşmanın kilit noktalarından birinin, G7 zengin ülkelerinin tüm ticaretten ayırmak yerine Çin ile riski azaltmak istemesi olduğunu söyledi. İngiltere’nin güçlü görüşünün geri dönen bir yaklaşımdan kaçınma ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.
G7 üyeleri, ekonomik baskı uygulayan herhangi bir ülkenin gelişmiş demokrasilerden ortak bir yanıt beklemesi gerektiği konusunda anlaştılar.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile görüşmeden önce konuşan Hunt, hayal kırıklığı yaratan şeyin G7 üyelerinin daha fazla gelişmekte olan ülkeyi, Batı’nın Rusya’nın işgaline tepkisini desteklemeye ikna edememesi olduğunu söyledi.