Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IMF’den Korkutan Uyarı: Küresel Isınma Toplumları Alt Üst Edecek

IMF, bugün yayımladığı raporda küresel ısınmanın şiddetli etkilerine değinerek, acilen önlem alınmazsa çok daha kötü sonuçların olacağını bildirdi.
IMF’den Korkutan Uyarı: Küresel Isınma Toplumları Alt Üst Edecek
HABER GİRİŞ

Uluslararası Para Fonu (IMF), net sıfır karbon emisyonuna dair yeni bir rapor yayımladı. “İklim değişikliğinin yıkımı ancak şimdi harekete geçmezsek daha da kötüleşecek.” cümlesiyle başlayan raporda, yapılması gereken üç kritik önceliğe yer verildi.

Bu yıl Bangladeş’te yaşanan tayfunlar, Pakistan’daki sel felaketi, Avrupa’daki sıcak hava dalgası ve Afrika’daki kuraklık olmak üzere iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini hep birlikte gözlemlediğimiz söylendi.

Eğer hemen harekete geçilmezse durumun daha da kötüye gideceği belirtilen raporda, küresel ısınmanın devam etmesi halinde geçim kaynaklarını yok edecek ve toplumları alt üst edecek uzun vadeli bozulmaların beklendiği aktarıldı.

2030 yılına kadar emisyonların azaltılmaması halinde küresel ısınmanın 2 santigrat derecenin üzerinde artacağı, bunun da çok feci sonuçları olacağı bildirildi.

Alınması gereken üç kritik önlem: 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu, acil uyum ve iklim finansmanı olarak sıralandı.

GCM Yatırım Banner

1- 2050 Yılına Kadar Net Sıfır Emisyon Hedefi

Raporda, artan sıcaklık artışının sınırlandırılmasının hayati önem taşıdığı belirtildi. 2050 yılına kadar bunun sağlanması gerektiği ve 2030 yılına kadar, 2019 seviyesinin yüzde 25-50 oranında azaltılması gerektiği belirtildi.

Hem iyi hem kötü iki haber veren IMF, “İyi haber şu ki sera gazı emisyonlarının yüzde 91’ini oluşturan yaklaşık 140 ülke yüzyılın ortaları için şimdiden net sıfır hedefler önerdi veya belirledi. Kötü haber şu ki, net-sıfır retoriği gerçeklikle uyuşmuyor.” şeklinde açıklama yaptı.

2- Acil Uyum Hedefi

Küresel ısınmanın her gün, dünyanın her yerindeki insanları ve ekonomileri etkilediği, en büyük maliyetleri daha küçük ekonomilerin ödediği belirtildi.

Afrika’daki bir kuraklığın ekonomik büyüme potansiyelini yüzde 1 puan düşürebileceği ve eğitim bütçesinin onda birine eş değer bütçe açığı yaratacağına dikkat çekildi.

IMF’nin düşük gelirli ve gelişmekte olan ekonomilerde, önümüzdeki 10 yıl için uyum maliyetlerinin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 1’ini aşacağını tahmin ettiği kaydedildi.

Bu doğrultuda söz konusu ülkelerin acilen uluslararası finansal ve teknik desteğe ihtiyaçları olduğu belirtildi.

3- İklim Finansmanı Sağlanmalı

Gelişmiş ekonomilerin, gelişmekte olan ülkeler için 100 milyar dolarlık iklim finansmanı taahhüdünü karşılaması gerektiği fakat kamu parasının tek başına yeterli olmayacağı söylendi. Bu nedenle de özel sektörden yatırımların daha fazlasını yapması gerektiğine dikkat çekildi.

IMF’nin yeşil dönüşüm için kritik rolünü kabul ettiği, Dünya Bankası, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, Finansal Sistemi Yeşillendirme Ağı ve diğerleri ile birlikte çözüm için çalışmaları hızlandırdıklarını açıklandı.

Dünya Bankası da dün yayımladığı raporda net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak için yüksek gelirli ülkelerin daha fazla yatırım yapması ve iklim değişikliğiyle mücadelede el ele olunması gerektiğini bildirdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.