Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IMF Eski Baş Ekonomisti Bankacılık Risklerinin Sürdüğünü Söyledi

IMF’nin eski baş ekonomisti Raghuram Rajan, yoğun teşviklerin, bankacılık sektörü üzerindeki riskleri artırdığını söyledi.
IMF Eski Baş Ekonomisti Bankacılık Risklerinin Sürdüğünü Söyledi
HABER GİRİŞ

2008 yılında yaşanan küresel mali krizi on yıldan uzun bir süre önce tahmin eden eski Uluslararası Para Fonu baş ekonomisti Raghuram Rajan, Silicon Valley Bank ve Credit Suisse’in kurtarılmasının ardından bankacılık sisteminin daha fazla riskle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Daha önce Hindistan Merkez Bankası’na da başkanlık eden Rajan, on yıllık kolay para ve merkez bankalarından gelen likidite akışının, politika sıkılaştırması sırasında finansal sistemde bir bağımlılığa ve kırılganlığa neden olduğunu söyledi.

Rajan açıklamasında, “En iyisini umuyorum, ancak kısmen gördüklerimizin bir kısmı beklenmedik olduğu için daha fazlasının gelmesini bekliyorum. Bütün endişe, çok kolay paranın kırılgan hale gelen sapkın teşvikler yaratmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Ekonomistin yorumları, SVB ve Credit Suisse’deki sıkıntıların finansal sistemdeki daha derin sorunların göstergesi olduğu yönündeki uyarıların ortasında geliyor. Şu anda University of Chicago Booth School of Business’ta profesör olan Rajan , 2013’ten 2016’ya kadar Hindistan Merkez Bankası’na liderlik ederken, ülkedeki ekonomi yönetimi ile beğeni toplamıştı.

SVB ve Credit Suisse’deki krizlerin ardından banka hisseleri düştü, ancak merkez bankaları enflasyonu dizginlemek için sıkılaştırma politikalarını sürdürdü. Rajan, politika yapıcıların finansal krizin ardından on yıl içinde aldıkları aşırı uzlaşmacı duruşu hızla tersine çevirmesiyle merkez bankacılarına serbest hareket imkanı tanındığını ifade etti.

GCM Yatırım Banner

Merkez bankalarının sistemi likidite ile doldurduktan sonra bankaları gevşemeye karşı savunmasız bıraktığını sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın