Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel gıda krizi ile ilgili raporunu yayımladı. Raporda, son yıllarda meydana gelen ve milyonları etkileyen başlıklara yer verildi ve gıda güvensizliğinin 2018’den beri devam ettiği belirtildi. Rusya-Ukrayna savaşının öncesinde bile iklim şoklarının, pandeminin ve çatışmaların gıda üretimini bozduğu ve maliyetleri artırdığına dikkat çekildi.
kolayca yatırım yapın
Ukrayna’daki savaşın durumu daha dramatik hale getirdiği, gıda ve gübre fiyatlarının daha da yükseldiği aktarıldı. İthalatçıların zarar gördüğüne ve bazı ülkelerin ihracat kısıtlamaları getirdiğine değinildi.
345 Milyon İnsan Tehlikede
IMF, belirtilen etkenlerin sonucunda küresel gıda krizi için “benzeri görülmemiş bir tehlike” ifadelerini kullandı ve 345 milyon insanın tehlike altında olduğunu aktardı. 828 milyondan fazla insanın her gece yatağına aç girdiği duyuruldu.
Raporda, gıda şokunu en ağır hisseden 48 ülkenin Ukrayna ve Rusya’dan yapılan ithalata büyük ölçüde muhtaç olan ülkeler olduğu ifade edildi. Bu ülkelerin yaklaşık yarısının ciddi ekonomik zorluk içinde ve savunmasız olduğu kaydedildi.
Gıda ve gübre fiyatlarındaki artışın altı çizilerek 2022 ve 2023’te ithalat maliyetlerinin 9 milyar dolar daha artabileceği vurgulandı.
Yüksek gıda ve enerji fiyatlarının yoksulluğu artırdığı, büyümelere zarar verdiği, yaşam maliyetlerini körüklediği ve siyasi istikrarsızlığa neden olduğu paylaşıldı.
Politika yapıcıların sorunlarla baş edebilmek için ve gıda krizinden korunabilmek için mali önlemler aldığı aktarıldı. IMF, dünyadaki yoksul hane halkları için ülkelerin 7 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
IMF’den Acil Hareket Çağrısı
IMF, küresel gıda krizinin önüne geçmek ve insanların çektiği acıları engellemek için dört maddede güçlü ve hızlı politikalara ihtiyaç duyulduğunu paylaştı.
Acil Gıda ve Nakit Yardımı
Bunlardan birincisinin en savunmasız insanların yeterli şekilde beslenmesini sağlamak olduğu belirtildi.
Savunmasız insanlara öncelik verilmesi ve yoksullara acil gıda veya nakit yardımı yapılması gerektiği vurgulandı.
Yasaklar Kaldırılmalı
İkinci olarak ticaretin öneminden bahsedildi. Büyük gıda üreticileri tarafından uygulanan ihracat yasaklarının acilen kaldırılarak kaydedilen ilerlemenin üzerine inşa edilmesinin şart olduğu ifade edildi.
Gıda Üretimi ve Tedariki İyileştirmek
Üçüncü başlığın, gübrelere yeterli erişimin sağlanması ve mahsul çeşitliliğe de dahil olmak üzere gıda üretimini artırmak ve tedariki iyileştirmek olduğu bildirildi. Söz konusu faktörlerin gıda fiyat şokunu çözmek için hayati önem taşıdığı kaydedildi.
İklime Dayanıklı Yatırım
Son olarak iklime dayanıklı tarım yatırımlarının kritik öneme sahip olduğu vurgusu yapıldı ve gıda güvensizliğinin artmaya devam ettiği açıklandı. Düşük gelirli ülkelerin iklim değişikliğinin etkileriyle yüzleşmeye en hazırlıksız olan ülkeler olduğu bildirildi.
Bu konuda çözüm adımlarının yeni mahsul çeşitlerine yatırım yapmak, su yönetimini iyileştirmek ve bilgilendirme doğrultusunda atılmasının doğru olacağı paylaşıldı.
Kurumların Finanse Edilmesi Gerekiyor
Krizle başa çıkabilmek için orta-uzun vadede kararlı adımların atılması , Dünya Gıda Programı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gibi uzmanlaşmış kurumların finanse edilmesi gerektiği vurgulandı.
IMF’nin acil durum finansmanı doğrultusunda yeni bir gıda şoku penceresinin bu hafta içinde onaylanmasının beklendiği duyuruldu. Bu kapsamda, en savunmasız ülkeler için acil durum finansmanına daha fazla erişim sağlanacağı belirtildi.