Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IMF Başkanı Asya Piyasalarını Çin’deki Risklere Karşı Uyardı

IMF Başkanı Kristalina Georgieva Çin ekonomisindeki yavaşlamanın Asya için risk oluşturduğunu söyledi. Ayrıntılar haberde…
IMF Başkanı Asya Piyasalarını Çin’deki Risklere Karşı Uyardı
HABER GİRİŞ

Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, artan enflasyonist baskıları ve Çin’deki ekonomik yavaşlamayı Asya’nın ekonomik görünümüne yönelik riskler olarak işaretledi. Politika yapıcıları gelecekteki şoklara karşı önlemlerini yeniden inşa etmeye çağırdı.

Asya Kalkınma Bankası Başkanı Masatsugu Asakawa ise politika yapıcıları, ABD’deki istikrarlı faiz artırımlarının neden olduğu herhangi bir ani sermaye çıkışına ilişkin işaretlere karşı tetikte olmaya çağırdı.

Asakawa, ASEAN+3 forumunda yayınlanan bir video mesajında, “Enflasyonla mücadele için ABD para politikasının agresif bir şekilde sıkılaştırılması riskini şimdiden görüyoruz. Bu da sermaye akışlarının aniden tersine dönmesini veya para biriminin keskin değer kaybetmesini tetikleyebilir” ifadelerini kullandı.

IMF Başkanı Asya Büyüme Beklentisini Paylaştı

Georgieva, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ni (ASEAN) oluşturan ekonomilerin, bu yıl yüzde 5 büyüyeceğini tahmin etti ve bunun küresel bazda parlak bir oran olduğunu belirtti. Bununla beraber Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının sonuçları, küresel finansal sıkılaşma ve Çin’in büyümesinde yavaşlama gibi risklerin hakim olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Georgieva, “Bir başka acil küresel zorluk da enflasyon. Bu yıl Asya’da ortalama olarak yalnızca yüzde 4 olması bekleniyor. Ancak bölgedeki enflasyonist baskılar artıyor” diye konuştu.

GCM Yatırım Banner

Bu şokun ne kadar süreceğini ve başka şokların gelip gelmeyeceğini bilmediklerini belirten Georgieva, önlemlerin yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Politika araçlarının tam olarak kullanmaya hazırlıklı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Çin Ekonomisi COVID-19’a Direniyor

Çin’in katı COVID kilitlenmeleri, yerel ekonomik aktiviteyi azaltarak ve dünyanın dört bir yanındaki üreticilerin tedarik zincirlerini bozarak yavaşlayan küresel büyümeye ağırlık verdi. Ülkedeki yavaşlamanın sonuçları, özellikle Kasım ayında bölge genelinde fabrika faaliyetlerinin düştüğü Asya’da acı verici oldu.

Bazı gelişmekte olan ülkeler kırılgan ekonomilerine zarar verme pahasına, ABD faiz artışlarının neden olduğu sermaye çıkışlarıyla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltmek zorunda kaldılar.

Etkinlikte konuşan Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Asya’nın ani bir güven kaybı veya yenilenen bir mali krizle karşı karşıya kalması gibi önemli bir risk görmediğini söyledi. Bazı Asya ülkelerini, COVID-19 salgınına karşı büyük harcama paketleri uygulamaya koyduktan sonra rehavete kapılmaması konusunda uyardı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın