Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her ay açıklanan Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) sonuçları yayımlandı. Ocak 2024 raporuna göre imalat PMI endeksi, eşik değerinin altında kalmasına rağmen dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
kolayca yatırım yapın
İSO’nun bugünkü raporuna Türkiye imalat PMI, Ocak’ta bir önceki ayki 47,40 değerinden 49,2 değerine yükseldi. Ancak endeks, art arda 7’nci ayda da 50 olan eşik değerinin altında kaldı.
Son dört ayın en yüksek değerine ulaşan endeks, faaliyet koşullarındaki bozulmanın hafiflediğine işaret etti.
Aynı dönemde manşet PMI son dört ayın en yüksek değerine çıksa da üst üste yedinci ayda 50 olan eşik değerin altında kaldı. Faaliyet koşullarında olumsuz seyrin hafiflemesiyle uyumlu bir şekilde, üretimdeki azalış ise son altı ayın en düşük hızını kaydetti.
Üretimdeki azalış, anket katılımcılarına göre son altı ayın en düşük hızında ölçüldü. Talep kırılganlığının devam ettiği ancak Ocak ayında bazı iyileşme işaretleri olduğu belirtildi.
Yeni siparişlerdeki daralma eğilimi, talepteki kırılganlığı doğrularken yeni ihracat siparişlerindeki yavaşlama ise ılımlı düzeyde gerçekleşti.
Girdi maliyetleri enflasyonu, özellikle asgari ücret artışının ve ham madde maliyetlerindeki yükselişin etkisiyle Ocak’ta belirgin bir ivme kazandı. Bu durum, imalatçıların satış fiyatlarını hızla artırmalarına neden oldu ve enflasyon son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Tedarikçilerin teslim süreleri ise Ocak ayında uzayarak, Kızıldeniz’deki gelişmelerin sevkiyat gecikmelerine katkıda bulunduğu belirtildi.
Yeni Yıla İyi Bir Başlangıç Yapıldı
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Harker açıklamasında, “Ocak ayına ilişkin PMI verileri, sektörde yavaşlama eğiliminin hafiflediği yönünde olumlu sinyaller verdi. PMI ile resmi sanayi üretim verileri arasındaki tarihsel ilişki, yıla iyi bir başlangıç yapıldığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
İmalatçılar için halen bazı zorluklar olduğuna işaret eden Harker, maliyet enflasyonundaki hızlı ivmelenmenin nihai ürün fiyatlarının yüksek oranda artmasına yol açarak talebi sınırlayıcı etki yaptığını belirtti.
Diğer bir taraftan Kızıldeniz’deki nakliye sorunlarının, 2023’ün sonlarında iyileşme gösteren tedarik zincirlerinde yeniden aksamalara yol açtığına dikkat çekti.