İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından aylık olarak açıklanan Türkiye imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık ayı sonuçları yayımlandı. Yeni yılın ilk işlem gününde açıklanan Aralık ayı imalat PMI endeksi, eşik değerinin altında kalmayı sürdürdü.
kolayca yatırım yapın
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan Türkiye imalat PMI, Aralık ayında Kasım’daki 47,20 değerinden 47,40 değerine ılımlı bir yükseliş göstermesine rağmen art arda 6’ncı ayda da 50,0 olan eşik değerinin altında kaldı.
Bir önceki ay açıklanan Kasım ayı raporunda 47,2 değerini alan imalat PMI, bir yılın en belirgin yavaşlamasına işaret etmişti.
Aralık ayında üretim ve yeni siparişlerde düşüş sürerken, istihdamdaki daralma eğiliminin durduğuna dikkat çekildi. Raporda, girdi maliyetlerinin artış hızınınsa Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye gerilediği bildirildi.
Gıda Sektörü Yeni Siparişlerini Artırdı
İSO’nun Türkiye imalat PMI raporuna göre takip ettiği 10 sektör arasında, yeni siparişlerini artıran tek sektörün gıda ürünleri olduğu vurgulandı. Yeni siparişlerde en sert yavaşlamanınsa kimyasal, plastik ve kauçuk ürünlerde olduğu eklendi.
İstihdamda en keskin artışın kara ve deniz taşıtları sektöründe gerçekleştiği belirtilen raporda, en sert düşüşünse iş yükünün azalmaya devam ettiği giyim ve deri ürünlerinde kaydedildiği aktarıldı.
İSO Aralık’ta satın alma faaliyetlerindeki azalışın son dört ayın en yükseği olduğunun altını çizerken, bunu takiben girdi stoklarının da düştüğünü not etti.
Girdilerdeki zayıf talebin tedarikçilerin teslimatlarını hızlandırmasına olanak sağladığı öne sürülerek, böylece teslimat sürelerindeki 11 aylık uzama eğiliminin son bulduğu paylaşıldı.
Girdi Maliyetleri Aralık Ayında Arttı
Liradaki değer kayıplarının, yükselen ücretler ve artan ham madde fiyatlarının girdi maliyetlerini Aralık’ta da artırdığı vurgulandı. Buna karşın enflasyon oranında üst üste beşinci ayda da gerileme olduğuna işaret edildi. Nihai ürün fiyatlarında ise Aralık’ta, Ağustos’tan bu yana en hızlı artışın olduğu söylendi.
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, İSO’nun Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Türk imalat sektöründe 2023’ün son ayında görülen yavaşlamanın yılın ikinci yarısındaki zayıf talebin etkisiyle ortaya çıkan zorlayıcı koşulların bir özeti olduğunu savunan Harker, şöyle konuştu;
“Yine de firmaların yeni yıla girerken çalışan sayılarını koruma eğiliminde olması, işgücü piyasaları açısından olumlu sinyaller verdi. Maliyet baskılarının zayıfladığına ilişkin belirtiler devam etmekle birlikte, bu durum aralık ayında satış fiyatlarındaki artışın hız kesmesini sağlamadı.”
Türkiye’de enflasyonun 2024 yılında daha fazla gerileme potansiyeli taşıdığını öngören Harker, imalat sektöründeki talebin toparlanmasının bir miktar iyimserlik sağlayabileceğini ileri sürdü.