Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İmalat Sektöründe Alarm: Düşüşler Hızlandı

Türkiye imalat PMI verileri, Ekim ayında sektörün istihdam, üretim ve yeni siparişlerine yönelik olumsuz rakamlar sundu.
İmalat Sektöründe Alarm: Düşüşler Hızlandı
HABER GİRİŞ

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Ekim 2023 dönemine ait imalat satın alma yöneticileri endeksini (PMI) yayımladı. Raporda imalat sektöründeki yavaşlamanın daha belirgin düzeyde hissedildiği söylendi.

Buna göre Eylül ayında 49,6 olan imalat PMI, Ekim’de 48,4’e gerileyerek 50,0 eşik değerinden daha da uzaklaştı.

Yeni siparişlerde yaklaşık bir yılın en sert yavaşlaması yaşandı. İmalatçılar geçen ay iç ve dış talebin genel olarak zayıf seyrettiğini bildirdi. Bunun sonucunda da toplam yeni siparişler ve yeni ihracat siparişlerinin hız kaybettiği söylendi.

Enflasyonist Baskılar Hafifledi

İSO tarafından açıklanan verilere göre Ekim ayında istihdam yeniden düşüşe geçerek, beş aylık genişleme sürecini sonlandırdı.

Ankete katılanlar istifaların ve emekliye ayrılmaların hızlandığını bildirdi. Çalışan sayısı azalırken buna rağmen birikmiş işlerde yaklaşık bir yılın en hızlı düşüşü oldu.

GCM Yatırım Banner

İmalatçılar bu dönemde satın alma faaliyetlerinin yanı sıra girdi ve nihai ürün stoklarını azalttığını bildirirken, enflasyonist baskıların hafiflemeyi sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Fiyatlarında artış bildiren firmalar ise bunun büyük oranda liradaki değer kaybından kaynaklandığını söyledi.

Yeni Sipariş Alma Kısmı Firmaları Zorladı

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Talep koşulları ekim ayında Türk imalat sektörünü yavaşlatan ana faktör olurken, firmalar üretimi destekleyecek ve istihdam düzeyini koruyacak hacimde yeni sipariş temin etmekte zorlandı.” İfadesini kullanırken, enflasyonist baskıların hafiflemesinin yakın dönemde daha elverişli bir talep ortamının oluşabileceği iyimserliğini oluşturduğunu söyledi.

Ekim ayında 10 sektör arasından sadece iki tanesinde üretim arttı. En belirgin yavaşlama 12 ayın en yüksek düşüş hızının gerçekleştiği tekstilde oldu.

Üretimde en güçlü artış gıda ürünlerinde olurken, üretimin arttığı diğer sektör ise makine ve metal ürünler olarak açıklandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.