İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Türkiye’nin Haziran ayı imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) istatistikleri yayımlandı. Endeks büyümeyi daralmadan ayıran eşik değeri olan 50’nin üzerinde gelerek üst üste üçüncü ay da 51,5 düzeyinde gerçekleşti.
Ocak ayından bu yana eşik değeri olan 50’nin üzerinde okunan endeks, Mayıs’ta Nisan ayındaki değerini alarak 51,5 puan olarak raporlanmıştı.
İmalat sektöründe Haziran’da da ılımlı iyileşmenin sürdüğünü gösteren endeks, böylece faaliyet koşulları son altı ay boyunca güçlendiğine işaret etti.
Büyüme, Temmuz 2021’den Bu Yana En Yüksek Hıza Ulaştı
Açıklanan anket raporunda öne çıkan olumlu gelişmeninse imalat sanayi üretiminin güçlü bir şekilde artarak artışın önceki aya göre hızlandığına dikkat çekildi. Haziran ayıyla dördüncü aya ulaşan büyümenin Temmuz 2021’den bu yana en yüksek hızda ölçüldüğü belirtildi.
İSO’nun Haziran ayı sektörel PMI raporunda, liradaki değer kaybı sebebiyle enflasyonist baskıların imalat sanayi genelinde güçlendiği belirtildi. Makine ve metal ürünleri başta olmak üzere bazı sektörlerde üretim artışının güçlü olduğu söylendi.
Dört sektörde üretimin genişlediği kara ve deniz taşıtlarında ise Mayıs’a göre yatay seyir izlendi. Üretimin artığı sektörlerden sadece tekstil ürünlerinde yeni siparişlerde düşüş görüldü. Diğer tüm sektörlerde yeni siparişlerin yükseldiği aktarıldı.
Takip Edilen 10 Sektörden Sadece İkisi İhracatta Büyüdü
Sektörler arasında yeni siparişlerde en hızlı artışın gıda ürünlerinde gerçekleşti. Dış talep koşullarındaki zayıflık sebep gösterilen raporda, takip edilen 10 sektörden sadece ikisinin ihracatta büyüdüğü vurgulandı. Sektörlerin yarısında ise istihdam artışı iletildi.
Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarında önceki aylarda yavaşlayan artışlar, Haziran’daki döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın da etkisiyle yeniden ivme kazandığı paylaşıldı. Girdi fiyatlarında bir yıla yakın dönemin en hızlı artışının gerçekleştiği iletildi.
İmalat Sektörü Yılın İlk Yarısını Büyük Ölçüde Olumlu Tamamladı
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket raporunu değerlendiren S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şöyle konuştu;
“Haziran’da imalat sanayi üretimi güçlü bir performans sergiledi ve talep koşullarında devam eden iyileşmeye bağlı olarak sektör genelinde yılın ilk yarısı büyük ölçüde olumlu bir görünümle tamamlandı.”
Diğer bir taraftan liradaki değer kayıplarıyla hem yeni siparişlerdeki artışın sınırlı olması hem de enflasyonist baskılardan son dönemdeki gevşemeyi durdurması bakımından firmalar için zorlayıcı bir faktör olduğunu söyledi.
Harker yorumlarında görece pozitif bir gelişmeninse imalatçıların istihdam düzeyini ve satın alma faaliyetlerini genişletmeye devam etmesi olduğuna işaret etti. Söz konusu durumunsa, imalatçıların yılın ikinci yarısına yönelik beklentilerindeki iyimserliği koruduklarını öngördü.