
Ünlü iktisatçı ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde ekonomi profesörü olan Daron Acemoğlu, Türkiye’de yeni ekonomi yönetimine yönelik değerlendirmelerini paylaştı. Euronews’e konuşan Acemoğlu, ekonomide sonuç getirecek politikalar geliştirecek kadronun şu an olmadığını vurguladı.
Ekonomist, “Mevcut belirsizliği nedeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in elinde ne kadar güç olduğunun kesin olmaması” ifadelerini kullandı.
Türkiye ekonomisinin şu anki ciddi durumunda çare getiren politikalar geliştirmek için bir kadroya ihtiyaç duyulduğunu paylaşan Acemoğlu, Türkiye’de bu kadronun şu anda mevcut olmadığını belirtti.
Bunlara rağmen Şimşek’in daha rasyonel politikalara dönmesinin iyi bir şey olacağını ifade etti.
“Türkiye’nin Problemleri Yapısal”
Ekonomist, Türkiye’nin problemlerinin daha çok yapısal olduğunu, bunların bir tek enflasyonu azaltarak çözülecek şeyler olmadığını kaydetti.
Bu yapısal problemlere (yolsuzluk, verimsizlik, teknolojiye yeterince yatırım yapılmaması, eğitim durumu, kurumların kötüleşmesi) çözüm getirilmediği sürece ekonominin potansiyelinin çok altında kalınacağını bildirdi.
Yabancıların Tutumu Ne?
Acemoğlu, Türkiye’nin yabancı yatırımcılara çok ihtiyacı olduğunu, çünkü ülkede büyük bir kaynak eksikliği olduğunu savundu.
Türk şirketlerinin hatta bankaların bilançolarının durumunun iyi olmadığını, büyük bir cari açık ve bütçe açığı yaşandığını söyledi. Bu kapsamda kaynağa ihtiyaç duyulduğunu, fakat şu anki dengeyle yabancıların gelmesinin mümkün olmadığını belirtti.
Dışarıda Türkiye için hala iyimser bir tablo olduğunun altını çizen ekonomist, makroekonomik olarak ilerleme olduğu durumda yabancı yatırımcıların geleceğinden emin olduğunu vurguladı.
“Krize Dönüşmüş Sorunlar Var”
Türkiye’de orta sınıfın erimesi ve fakirlik gibi sorunlara işaret eden Acemoğlu, asgari ücretin bu kadar önemli olduğu çok az ülke olduğunu aktardı. Ücretlerin artmadığını, bundan dolayı asgari ücretin birçok işçinin ücretini direk olarak belirlediğini savundu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) asgari ücretli işçi sayısının yüzde 10, Türkiye’de yüzde 50 seviyesinde olduğunu ifade etti. Asgari ücretin artmasının enflasyona katkıda bulunduğunu, Türkiye’de asgari ücretlerin değil eşitsizliğin arttığını vurguladı.