Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2. Çeyrek için İthalat-İhracat Beklentileri Açıklandı

Gelecek 3 ay için ihracat ve ithalat durumuna yönelik tahminler, ikinci çeyrek için beklentilerin arttığını gösterdi. Detaylar aşağıda;
2. Çeyrek için İthalat-İhracat Beklentileri Açıklandı
HABER GİRİŞ

Yılın ikinci çeyreği için İhracat Beklenti Endeksi, önceki çeyreğe göre 5,5 puan artış gösterdi.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan 2. çeyrek dış ticaret beklenti anketi sonuçlarına göre İhracat Beklenti Endeksi kaydettiği artışla 121,3’e ulaştı.

1. Çeyrekte Azalan İhracat Beklenti Endeksi 2. Çeyrekte Arttı

1. Çeyrekte Azalan İhracat Beklenti Endeksi 2. Çeyrekte Arttı
KAYNAK: Ticaret Bakanlığı

2022 yılı 1. çeyrek İhracat Beklenti Endeksi bir önceki çeyreğe göre 15,5 puan gerileyerek 115,8 olmuştu.

Endekslerin 100’den büyük olması beklentilerin artış yönünde (iyimser) olduğunu, 100’den küçük olması beklentilerin azalış yönünde (kötümser) olduğunu, 100 olması değişim beklenmediğini (nötr) göstermektedir.

2. Çeyrek Dış Ticaret Beklenti Anketi, 1-18 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

GCM Yatırım Banner

İhracat Beklenti Endeksi’ne dahil edilen soruların yayılma endekslerine göre gelecek 3 aya ilişkin ihracat beklentisi ve ihracat sipariş beklentisi endeksi artış yönünde etkiledi.

Buna karşılık şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyi ve son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine yönelik değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Yine de endeksin dört bileşeninin tümü de iyimserlik gösteren 100 değerinin üzerinde kaldı.

İthalat Beklenti Endeksi 8,2 Puan Düşerek 110,6 olarak gerçekleşti.

2022 yılı 2. çeyrek İthalat Beklenti Endeksi, İhracat Beklenti Endeksi’nin aksine önceki çeyreğe göre 8,2 puan azaldı.

Endekse edilen sorulardan gelecek 3 aya ilişkin ithalat beklentisi ve şu anda kayıtlı ithalat sipariş düzeyi sorularına yönelik değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Gelecek 3 aya ilişkin ithalat birim fiyatı beklentisi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyi sorularına yönelik değerlendirmelerse endeksi artış yönünde etkiledi.

İthalat beklentisi 94,9, şu anda kayıtlı ithalat sipariş düzeyi 91,7 değerini aldı. İyimser beklentiyi gösterenlerden ise ithalat birim fiyatı beklentisi 139,2, ithalat sipariş düzeyi 116,4 oldu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.