İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (İETT) İşletmeleri’nin sunduğu 2020 Yılı Yatırım ve Bütçesi, 235 kabul oyuyla onay aldı. Söz konusu bütçe tutarının 2 milyar 980 milyon TL olduğu öğrenildi.
kolayca yatırım yapın
İETT Genel Müdürü Hamdi Alper Kolukısa, 2020 yılında megakentte kullanılmak üzere 50 yeni yüksek kapasiteli metrobüs alımı yapılacağının haberini verdi. Kalabalık nüfuslu İstanbul’da oldukça yaygın şekilde kullanılan metrobüslerin tamamının birkaç yıl içinde yenileceğini sözlerine ekledi.
Kolukısa, İETT’nin tam 148 yıldır halka kaliteli bir otobüs işletmeciliği sunmak için çabaladığını aktardı. Bununla birlikte toplu taşımada denetim ve koordinasyonun en iyi şekilde yürütülmeye çabalandığını söyledi.İETT olarak halka sunulan kaliteli hizmetle toplu taşımanın daha çok tercih edilebilir bir hale gelmesini amaçladıklarını ve büyük şehirde sürülen hayatı biraz olsun kolaylaştırmayı istediklerini bildirdi. Şu anda İETT’nin halihazırda 811 hat, 13 bin 141 durak, alçak tabanlı ve engelli vatandaşların kullanımına uygun olmak üzere 3 bin 70 otobüsle İstanbul vatandaşlarına hizmet verdiğini açıkladı.
Kolukısa, şehrin temel ulaşım araçlarından biri olan Metrobüs’lerin 52 kilometrelik ve 44 istasyondan oluşan bir hatta sahip olduğunu bildirdi. Bu hat üzerinden 601 araçla 7 gün 24 saat halka kesintisiz ulaşım imkanı sunduklarını sözlerine ekledi. Ardından günlük taşınan yolcu sayısının 7200 sefer ile 1 milyon üzerine çıktığını açıkladı.
“Metrobüs hattında kullanılmak üzere yüzde 30 kapasite artışı sağlayacak körüklü otobüs alımını yıllara sari olarak gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullanan Kolukısa, 2020 yılına ilişkin planlarından söz etti. 2020’de İETT gider bütçesinin 2 milyar 980 milyon TL ve yine aynı yıldaki gelir bütçesinin ise 2 milyar 930 milyon TL olduğunu aktardı. Böylelikle gider bütçesinin gelirleri aştığını ortaya koydu.
Açıklamalarını sürdüren Kolukısa, personel giderlerinin 2019 yılında %48’de kaydedildiğini, bu oranın 2020’de %44’e gerilediğini belirtti. 2022 yılı için hedefin ise bu oranı %40 altına düşürmek olduğunu açıkladı. 2020 yılına ilişkin bütçe planının 7 farklı stratejik amaca göre belirlendiğini söyledi.
7 stratejik plan arasında ilk amacın mali yapıyı daha güçlü bir hale sokmak olduğunu belirtti. Toplu taşımada entegre ulaşım sisteminin kurulmasıyla tam entegrasyon kurma hedeflediklerini ifade etti.Kolukısa, İETT’nin sefer sayısı, hat taleplerinin karşılanması ve müşteri memnuniyetinde %8 oranında artış olduğunu söylerken, bunun yanında personel giderlerinde tasarruf yapıldığını belirtti. Maliyetler ve sefer kayıplarında da düşüş olduğuna dikkat çekti. İETT bünyesindeki 1794 adet aracın 1 yıl süreli bakım ihalesinin 2020 yılının birinci ayından itibaren devreye gireceğini duyurdu.
Tüm bunlarla birlikte Ulaşım Akademisi projesinin hayata geçirilmesiyle eğitim birimlerinin tek çatı altında birleşeceğini açıklayan Kolukısa, İETT’nin bugünden itibaren bağımsız kurumlar tarafından tescil edilen 10 kalite yönetim belgesine sahip olduğunu söyledi. Toplu taşımada olası kazaların önüne geçmek için gerekli tedbirlerin alınacağını ifade etti.
Kolukısa, eğitim süreçlerinin ardından İETT otobüslerinde kadın personellerin de şoförlük yapabileceğini duyurdu. Ardından, İETT’ye katkılarından dolayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB Meclis üyelerine teşekkürlerini sundu.