Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bugün yayımladığı raporda mevcut küresel endişeler üzerine ekleme yaptı. IEA’nın Küresel Metan Takipçisi raporu, metan emisyonlarının 2022’de 135 milyon tonla rekor seviyede kaldığını gösterdi.
Sanayi devriminden bu yana küresel sıcaklıklardaki artışın kabaca üçte birinden sorumlu olan sera gazını temsil eden metan seviyesi, 2019’daki rekorun çok az altındaydı.
IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelerle dikkat çekti:
“Küresel ısınmayı sınırlandırmak için metan emisyonlarını azaltmak en ucuz seçenekler arasında ve bunu yapmamak bir mazeret yok. Geçen yıl Kuzey Akım boru hattı patlaması atmosfere büyük miktarda metan saldı. Ancak dünyadaki normal petrol ve gaz operasyonları, her gün Kuzey Akım patlamasıyla aynı miktarda metan salıyor.”
Rapora göre enerji sektörü, insan faaliyetlerinden kaynaklanan tüm metan emisyonlarının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor ve tarımdan sonra ikinci sırada yer alıyor.
Yalnızca petrol ve gazdan kaynaklanan metan emisyonları, mevcut teknolojilerle yüzde 75 oranında azaltılabilecekken bu durum ele alınması genellikle çok ucuz olan bir sorun üzerinde endüstrinin harekete geçmediğinin altını çiziyor.
Ayrıca bu azalmayı sağlamak için gerekli teknolojilere 100 milyar ABD doları tutarında yatırım yapmak içi, geçen yıl dünya çapında petrol ve gaz şirketlerinin elde ettiği gelirin sadece yüzde 3’ünden daha azı gerekli olacak.
Birol, fosil yakıt üretiminde azaltılmamış metan salınımının, kamuoyu tartışmalarında bazen gözden kaçan bir sorun olduğunu belirtti.
“Maalesef bu yeni bir sorun değil ve emisyonlar inatla yüksek kalmaya devam ediyor. Küresel enerji krizinin ortasında uluslararası petrol ve gaz piyasalarında çalkantılı bir dönemin ardından birçok şirket geçen yıl yüksek kâr elde etti.” dedi.
Fosil yakıt üreticilerinin adım atması ve politika yapıcıların devreye girmesi gerektiğini belirterek her ikisinin de bunu hızlı bir şekilde yapması gerektiğini vurguladı.