Uluslararası Enerji Ajansı, hükümetlerin küresel ısınmadaki artışı sanayi öncesi dönemden bu yana 1,5 dereceyle sınırlamak istemeleri halinde, fosil yakıt talebinin bu on yılın sonuna kadar dörtte bir oranında düşmesi gerektiğini bildirdi. Açıklamada temiz enerji hedefine ulaşmak için yatırımların yıllık 1,8 trilyon dolardan 2030’a kadar 4,5 trilyon dolara çıkması gerektiğine yer verildi.
OECD tarafından finanse edilen enerji gözlemcisi, yıllık değerlendirmesinde, dünyanın sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indirme yolunda ilerlemesini sağlamak için kömür, petrol ve doğal gazın hızlı bir şekilde temiz enerjiyle değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Kurum, mevcut projelerden sağlanan arz göz önüne alındığında, talepte gerekli kesintilerin yapılması durumunda yeni petrol ve gaz sahalarının büyük ticari risklerle karşı karşıya olduğu görüşünü yineledi.
IEA, enerji kıtlığını ve fiyat artışlarını önlemek için fosil yakıt arzındaki düşüşlere paralel olarak temiz enerji arzının da artması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bu senaryoda fosil yakıt yatırımındaki düşüşün, temiz enerjinin yaygınlaşmasından önce olması halinde uzun süreli yüksek fiyatların ortaya çıkacağı belirtildi.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, 2030 yılına kadar bazı fosil yakıtlara hâlâ ihtiyaç duyulacağını ve hükümetlerin daha temiz enerjiye sorunsuz bir geçiş sağlamak için çerçeveyi sağlaması gerektiğini söyledi.
Raporda, sıkı ve etkili politikaların “temiz enerji dağıtımını teşvik edeceği ve fosil yakıt talebini 2030’a kadar yüzde 25’ten fazla ve 2050’de yüzde 80’den fazla azaltacağına yer verildi.
IEA, 1970’lerdeki Arap petrol ambargolarının ardından enerji güvenliği konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere kuruldu. Üyeleri OECD ülkelerinden olup ABD, İngiltere ve Japonya’dan oluşuyor.