Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

IEA Küresel Petrol Talep Tahminini 380 Bin Varil Yükseltti

Uluslararası Enerji Ajansı, bazı ülkelerin enerji kaynağı tercihlerini değiştirmesinden dolayı petrol talebi tahminlerini artırdı. İşte detaylar,
IEA Küresel Petrol Talep Tahminini 380 Bin Varil Yükseltti
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Küresel enerji piyasasına ilişkin güncel veriler ve analizler paylaşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bazı ülkelerin enerji üretimi konusundaki tercihlerini değiştirmesinden dolayı petrole olan talep tahminini artırdı.

IEA, yayımladığı raporunda 2022 yılı için günlük petrol talep tahminini 380 bin varil artırarak 2,1 milyon varile çıkardı.

Yukarı doğru yapılan güncellemenin nedeni, Avrupa ve Orta Doğu’dan gelen talep olarak bildirildi.

Enerji üretiminde, kaynak olarak petrol kullanımının artmasının, diğer sektörlerde petrol talebindeki zayıflığı maskelediği aktarıldı. 2022’nin ilk çeyreğinde günlük 5,1 milyon varil olan küresel petrol talebi artışının, bu yılın son çeyreğinde günlük 100 bin varilin altına düşeceği tahmin ediliyor.

Mevcut yılda günlük küresel petrol talebinin 99,7 milyon varil, 2023 yılında ise 101,8 milyon varil olacağı öngörülüyor.

GCM Yatırım Banner

Bu arada petrol arzı, Temmuz ayında günlük 100,5 milyon varil ile pandemi sonrası en yüksek seviyeye ulaştı. OPEC+’ın petrol üretiminin günlük 530 bin varil, OPEC+ dışı üretimin ise günlük 870 bin varil yükseldiği bilgisi verildi. Küresel petrol arzının, 2022 sonuna kadar günlük 1 milyon varil daha artacağı düşünülüyor.

Rusya’nın Petrol İhracat Geliri Düştü

IEA, Rusya’nın 2022 Haziran’da 21 milyar dolar olan petrol ihracat gelirinin, Temmuz’da 19 milyar dolara düştüğünü belirtti.

Rusya’da mevcut yılın başında günlük 8 milyon varil olan petrol ihracatının, Temmuz’da günlük 7,4 milyon varile düştüğünü aktardı. Temmuz’da gerçekleşen ihracatın bir önceki aya göre günlük 115 bin varil azaldığını bildirdi.

Rusya-Ukrayna savaşı başladığından beri Rusya’nın ABD, İngiltere, Avrupa Birliği (AB), Japonya ve Güney Kore’ye yaptığı ihracatın günlük 2,2 milyon varil azaldığı duyuruldu. IEA’ya göre Rusya, bu ihracatın üçte ikisini başka pazarlara yönlendiriyor.

Talepteki Artışın En Büyük Nedeni Ne?

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın başlangıcından beri küresel enerji sektöründeki belirsizlikler, birçok soru işareti oluşturuyor.

Gazprom’un Temmuz ayı günlük gaz üretim verileri, endişeleri fitillemekle kalmıyor, piyasaların ve hükümetlerin enerji konusundaki tercihlerini de değiştiriyor. Rus enerji şirketi Gazprom’un Temmuz ayı günlük gaz üretimi, 2008 yılından bu yana en düşük seviyedeydi.

Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Avrupa ülkeleri tarafından Rusya’ya birçok yaptırım uygulandı. Rusya ise karşılık olarak elindeki enerji kozunu kullanıyor. Gazprom, geçtiğimiz aylarda Bulgaristan, Polonya, Finlandiya ve Hollanda’ya gaz aktarımını kesme kararı almıştı.

Söz konusu süreçlere bakıldığında IEA’ya göre birçok ülke, doğalgaz arzındaki azalmadan ve fiyatlardaki sert yükselişten dolayı enerji üretiminde petrole yöneldi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.