Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan sonra rapora göre, küresel enerji krizinin vurguladığı yüksek fiyatlar ve arz güvenliği endişelerinin daha temiz enerji teknolojilerine geçişi hızlandırması nedeniyle, dünyanın petrol talebindeki büyümenin gelecek yıllarda yavaşlayacağı tahmin edildi.
kolayca yatırım yapın
2023 orta vadeli tahminine de yer verilen raporda, mevcut hükümet politikalarına ve piyasa eğilimlerine dayalı olarak, küresel petrol talebinin 2022 ile 2028 arasında yüzde 6 artarak günde 105,7 milyon varile ulaşacağı tahmin ediliyor.
Elektrikli araçların yaygınlaşması, biyoyakıtların büyümesi ve yakıt ekonomisinin iyileştirilmesi tüketimi azalttığından, özellikle ulaşım yakıtları için petrol kullanımının 2026’dan sonra düşüşe geçmesi bekleniyor.
Temiz Enerjiye Talep Artıyor
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, temiz enerji ekonomisine geçişin hız kazandığını, elektrikli araçlar, enerji verimliliği ve diğer teknolojiler geliştikçe bu on yılın sonundan önce küresel petrol talebinde bir zirve görüleceğini söyledi.
Petrol üreticilerinin, değişimin artan hızına dikkat etmesi ve düzenli bir geçiş sağlamak için yatırım kararlarını ayarlaması gerektiğini sözlerine ekledi. IEA raporunda, küresel petrol piyasalarının, önce Covid-19 salgını ve ardından Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle alt üst oldukları üç çalkantılı yılın ardından toparlandığını belirtti.
Ukrayna’daki savaşın tetiklediği küresel enerji krizinin, küresel ticaret akışlarında eşi benzeri görülmemiş bir değişiklikle sonuçlandığı bilgisi verildi.
OPEC+ ittifakının üretim kesintilerinin küresel petrol arzındaki artışı yavaşlattığına dikkat çekilen raporda, küresel petrol piyasalarının önümüzdeki aylarda önemli ölçüde daralabileceği uyarısına yer verildi. Rapora göre, piyasalar üzerindeki çok yönlü baskıların gelecek yıllarda hafifleyebilir.
Çin’den Gelen Talebin Azalması Bekleniyor
IEA raporunda, Çin’in sıkı Covid-19 kısıtlamalarını 2022’nin sonunda kaldıran son büyük ekonomi olduğu ve bunun 2023’ün ilk yarısında pandemi sonrası petrol talebinde bir toparlanmaya yol açtığı hatırlatıldı.
Raporda Çin’deki talep büyümesinin 2024’ten itibaren belirgin şekilde yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte, yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde artan petrokimya talebi ve güçlü tüketim artışının, gelişmiş ekonomilerdeki daralmayı fazlasıyla telafi edeceği tahmin ediliyor.
Petrol ve doğal gaz arama, çıkarma ve üretime yönelik küresel üretime dönük yatırımların 2015’ten bu yana en yüksek seviyelerine ulaştığı ve yıllık yüzde 11 ek artışla 2023’te 528 milyar dolara ulaşması bekleniyor.