Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Enerji Verimliliği 2023 raporunu yayımladı. Ajans yayınladığı raporda, küresel iklim hedeflerinin tutturulması için ülkelerin enerji verimliliğini artırmaya yönelik tedbirlerin hızını iki katına çıkarması gerektiğini bildirdi.
IEA, geçen yılki rekor yüksek enerji maliyetlerinin, yeni önlemler alınmasında rol oynadığını, ancak o zamandan bu yana enerji verimliliği ilerleme hızının yavaşladığı uyarısında bulundu. Rapor, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan küresel enerji krizinin ardından, bu yöndeki politikaların arttığını kabul ediyor.
IEA’nın araştırmasına göre verimliliğe yapılan yatırımlar 2020’den bu yana yüzde 45 arttı ve geçtiğimiz yıl küresel enerji talebinin dörtte üçünü temsil eden ülkeler enerji ilgili güçlendirdi.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol, dünyanın iklim hedeflerinin, küresel enerji sistemini çok daha verimli hale getirme yeteneğine bağlı olduğunu söyledi. Birol, hükümetlerin enerji güvenliğini desteklerken 1,5 santigrat derece hedefini ulaşılabilir tutmak istiyorsa, bu on yılda enerji verimliliğindeki ilerlemeyi iki katına çıkarmanın kritik önemine vurgu yaptı.
IEA, yatırımların bu yıl enerjinin geçen yıla göre yüzde 1,3 daha verimli kullanılmasına yol açtığını, ancak iyileşme oranının 2022’deki yüzde 2’lik artışa kıyasla yavaşladığını bildirdi. Raporda, iklim hedeflerinin karşılanması için enerji verimliliğinin bu seviyeden yılda yüzde 4’e çıkması gerektiğine yer verildi.
2020’den bu yana enerji verimliliği desteğine küresel olarak yaklaşık 700 milyar dolar harcandığına atıfta bulunan rapor, bunun yaklaşık yüzde 70’inin Fransa, Almanya, İtalya, Norveç ve ABD’de gerçekleştiğini belirtti.
Son rapor IEA’nın petrol ve gaz endüstrisi için paylaştığı Net Sıfır Dönüşümde Petrol ve Gaz Endüstrisi raporunu takip ediyor. Söz konusu raporda petrol ve gaz üreticilerinin küresel iklim hedeflerine ulaşılması için 2030’a kadar temiz enerjiye olan yatırımların artırılması gerektiği kaydedildi.