Neredeyse dünyanın dört bir köşesine yayılan koronavirüs sonrasında küresel ekonominin hangi şekilde toparlanacağı konusunda farklı yorumlar yapılıyor. Kimisi U şeklinde kimisi V şeklinde bir toparlanma öngörüyor. HSBC Küresel Varlık Yönetimi ise Nike logosuna benzer bir iyileşme görüleceğini tahmin ediyor.
Bu iyileşmeye, Asya ve sanayileşmiş Asya’nın en iyi konumlandırılmış ekonominin öncülük edeceğini de belirtti. Ülkeler, koronavirüs krizini atlattıkça küresel büyümenin de toparlanacağı söylendi. Bankanın Baş Strateji Uzmanı Joseph Little, iyileşmenin kısıtlamalar kaldırıldıktan sonra keskin bir şekilde olacağını açıkladı.
Kısıtlamaların ardından kriz öncesi seviyelere kademeli bir şekilde yaklaşılacağını söyleyen Little, “Geriye doğru çalışmak, iyileşmenin bu çeyrekte başladığı anlamına geliyor. Önümüzdeki yılın sonunda, küresel ekonomi tamamen yeni, daha düşük bir yörüngeye, ancak kabaca benzer bir trend büyüme oranına kurulmalıdır,” dedi.
Ülkeler bazında yorumların derinleştiği raporda, “stagflasyon – swoosh – hızlı iyileşme” olarak kategorilendirilen iyileşmelerin alınan önlemler ve desteklere göre şekillendiği gösterildi.ABD’de işsizliğin arttığı ve tüketicinin daha az harcama yaptığı görülürken, politika tepkisinin küresel olarak en güçlü olduğuna dikkat çekildi. Bu nedenle tam swoosh şeklinde bir iyileşme görüleceği belirtildi.
Euro bölgesinde ise ulusal mali müdahale düzeyinin önemli olduğu, ancak maliye politikası ve siyasi kısıtlamaların bunun önüne geçtiği söylendi. AMB’nin ise görev süresinin sınırları zorladığı ifade edilerek, stagflasyon ve swoosh arası bir iyileşme olabileceği belirtildi.
İngiltere’de krize karşı ekonomik politika tepkisinin zamanında ve sağlam olduğu belirtilirken, yeterli test yapılamadığı, izleme altyapısının zayıflığına dikkat çekildi. Aynı zamanda Brexit’in de bu konuda etkili olacağı söylendi. Bu yüzden stagflasyon ve swoosh arası bir iyileşme olabileceği ifade edildi.
HSBC, Çin için arz yönlü aksaklıklarda kayda değer iyileşme öngörürken, finansal istikrar/borç endişeleri oranına rağmen politika desteğinin güçlü olduğunu düşünüyor.Yine de izlenen yolun düzensiz olduğuna ve hizmet sektöründeki gecikmeye dikkat çekiliyor. Çin için swoosh ve hızlı iyileşme arasında bir toparlanma olabileceği tahmin ediliyor.
Birçok sanayileşmiş Asya ekonomisinin ise iyi test ve izleme kapasitesi geliştirdiği de belirtiliyor. Zayıf dış talebin ise büyük bir risk olmasına rağmen politika desteklerinin Asya genelinde güçlü olduğu söyleniyor. Japonya ve gelişmiş Asya ülkelerinde de Çin’e benzer bir iyileşme öngörülüyor.
Japonya’nın ise politika cephesinde giderek daha fazla kısıtlandığı ele alınıyor. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve Hindistan’ın bazı bölümlerinde sınırlı maliye politikası ve zayıf sağlık sistemleri olduğu belirtiliyor. Bölgenin dış ticaret ve finansman riskleriyle karşı karşıya olduğuna da dikkat çekiliyor. Gelişmekte olan Asya ülkelerinde stagflasyon ve swoosh arası bir iyileşme olabileceği ifade ediliyor.