
Hindistan rupisinin tarihi düşük seviyelere gerilemesi, analistleri ikiye böldü. Bazı uzmanlar zayıf ticaret ve düşük yabancı girişleri nedeniyle para biriminde daha fazla değer kaybı beklerken, diğerleri mevcut seviyelerin artık cazip hale geldiğini ve en kötünün geride kalmış olabileceğini savunuyor.
Goldman Sachs yayımladığı son raporda, dışsal baskıların büyük kısmının zaten fiyatlandığını belirterek rupinin hem dolara karşı hem de ticaret ağırlıklı bazda ‘değerinin altında’ olduğunu vurguladı.
Banka, para biriminin ABD’nin yüksek gümrük tarifeleri ve teknoloji sektörüne yönelik vize maliyetlerinden ‘muson gibi yağan baskılarla’ zayıfladığını ifade etti.
Hint rupisi yılbaşından bu yana yüzde 37 değer kaybederek gelişen Asya para birimleri arasında en kötü performansı gösterdi.
Bank of America (BofA) Global Research de benzer bir görüşle son düşüşlerin ardından rupinin ucuzladığını ve 2025 sonuna kadar 86 seviyesine toparlanabileceğini öngördü.
Ancak herkes aynı fikirde değil. HSBC, ABD-Hindistan ticaret görüşmelerinde ilerleme sağlanmaması halinde rupinin 90 seviyesine kadar zayıflayabileceği uyarısında bulundu.
Bankanın Asya FX Araştırma Başkanı Joey Chew, ABD’nin Hint mallarına uyguladığı tarifeleri azaltması durumunda kurun 87 seviyesine toparlanabileceğini belirtti.
MUFG ise rupinin kısa vadede savunmada kalacağını ve zamanla 89,75 seviyesine gerileyebileceğini tahmin ediyor. Banka, mevcut tarifelerin Hindistan’ın GSYİH’sinde yüzde 1’e kadar kayba yol açabileceğini ve bunun da sermaye girişlerini sınırlayabileceğini söylüyor.