Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hindistan’ın Pirinç Yasağı Küresel Enflasyonu Yükseltecek

Hindistan’ın geçtiğimiz haftalarda duyurduğu pirinç ihracatına kısıtlama kararı, gıda arz sorunuyla birlikte enflasyonu etkileyecek.
Hindistan’ın Pirinç Yasağı Küresel Enflasyonu Yükseltecek
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Avrupa başta olmak üzere birçok ülke Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın yarattığı gıda arz sorunuyla uğraşıyordu. Temmuz ayında Türkiye’nin araya girmesiyle Ukrayna tahılının ihracatı yeniden başladı ve bu sorun bir nebze de olsa çözüldü.

Şimdi de bir başka temel gıda ürünü olan pirinç için benzer bir tablo yaşanıyor. Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan, 9 Eylül itibarıyla yerel fiyatları kontrol etmek amacıyla kırık pirinç ihracatını yasaklamıştı.

Bunun yanında bazı pirinç çeşitlerine yüzde 20 ihracat vergisi koydu. Nomura analistleri bunun Asya ülkelerinde çok olumsuz etki yaratacağını, en savunmasız ülkelerin ise Filipinler ve Endonezya olduğunu bildirdi.

Hindistan 150’den Fazla Ülkeye İhracat Yapıyor

Küresel pirinç sevkiyatının yüzde 40’ını tek başına üstlenen Hindistan, 150’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Bu bakımdan yaşanacak olan arz kesintisi diğer ülkelerin gıdaya erişimini güçlendirecek ve zaten yüksek olan enflasyon üzerindeki baskıları daha da artıracak.

Hindistan, geçen yıl 21,5 milyon ton ile Tayland, Vietnam, Pakistan ve ABD’nin hepsinin toplamından daha fazla ihracat yaptı.

GCM Yatırım Banner

Nomura’nın başekonomisti Sonal Varma, Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanan muson yağışlarının, Eylül üretimini yüzde 5,6 kadar düşürdüğünü açıkladı.

Hindistan’ın Bu Kararı Küresel Pirinç Fiyatlarını Etkileyecek

CNBC’de yer alan habere göre Güney Asya ülkesi, daha önce de Ukrayna savaşının küresel gıda fiyatlarını etkilemesi nedeniyle buğday ve şeker ihracatını azaltmıştı. Pirinç ihracat yasağının etkisi ise hem bu ülkeden ithalat yapan ülkeleri hem de dolaylı olarak küresel pirinç fiyatlarını etkileyecek.

En riskli olan ülkenin Filipinler olduğu belirtiliyor. Pirinç ürünlerinin gıda enflasyonunu oluşturan sepetin yüzde 25’ini oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

En çok etkilenen ikinci ülkenin ise Endonezya olduğu belirtilen yazıda, gıda tüketici fiyat endeksi (TÜFE) sepetinin yüzde 15’ini oluşturduğu açıklandı. Bu doğrultuda her iki ülkenin enflasyonu için de yukarı yönlü bir risk anlamına geliyor.

Yasaktan Kimler Faydalanacak?

Hindistan’ın dünya sevk ettiği pirinci azaltması demek, hemen arkasından gelen en büyük ihracatçıların pastadan aldığı payın artması anlamına geliyor.

En fazla yararlanacak iki ülke ise Tayland ve Vietnam olacak. Dünyanın ikinci ve üçüncü en büyük pirinç ihracatçısı olan bu ülkeler, Hindistan’dan açılan boşluğu doldurabilecekler.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın