Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hindistan’ın Pirinç İhracatı Yasağı Milyonları Etkileyecek

Geçen hafta pirinç ihracatını yasaklayan Hindistan’ın bu kararı küresel gıda fiyatlarını yükseltmekle beraber bağımlı ülkelere zarar verecek.
Hindistan’ın Pirinç İhracatı Yasağı Milyonları Etkileyecek
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Hindistan, 20 Temmuz’da aldığı karar ile yurt içindeki fiyat artışını önlemek amacıyla basmati olmayan beyaz pirincin ihracatına yasak getirdi. Hindistan Tüketici İşleri ve Gıda Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, perakende fiyatların son bir yılda yüzde 11,5 oranında yükseldiği belirtildi.

Şiddetli yağışların ürünlere zarar verdiği söylenirken, Tayland beyaz pirinci, Nisan 2020 döneminden bu yana, Hindistan pirinci ise son 10 yılın en yüksek fiyatına ulaştı.

Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Hindistan’ın aldığı bu karar uzmanları alarma geçirdi. Dünyanın toplam ihracatının yüzde 40’ını karşılayan Hindistan’ın ihracatı yasaklaması küresel gıda fiyatları için risk oluşturuyor.

Malezya En Savunmasız Ülke Görünüyor

Asyalı ve Afrikalı tüketicilerin en büyük darbeyi alması, bununla beraber milyonlarca kişinin bu karardan etkilenmesi bekleniyor.

Barclays tarafından yayımlanan yakın tarihli bir raporda, Malezya’nın Hint pirincine bağımlı olduğu için en savunmasız ülke konumunda olduğuna dikkat çekildi.

GCM Yatırım Banner

İkinci olarak Singapur’un etkileneceği belirtilirken, bu ülkenin yalnızca pirinç değil, genel olarak gıda ithalatına büyük ölçüde bağımlı olduğunun da altı çizildi.

Hindistan’da pirinç fiyatlarının çok yükselmesine en çok maruz kalan ülkenin Filipinler olduğu belirtiliyor. Bu karardan etkilenecek olan tek bölge Asya değil elbette. Afrika ve Orta Doğu gibi ülkeler de en savunmasız yerler arasında bulunuyor.

Fitch Solutions araştırma birimi BMI, en çok etkilenecek yerler arasında Sahra Altı Afrika ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi olduğunu bildirdi.

Hindistan, artan fiyatları kontrol etmek amacıyla daha önce de bu tür ihracat yasakları koymuştu. Ancak şu an alınan kararın etkisinin çok daha büyük olması ve milyonlarca kişinin olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.