Asya pazarındaki pirinç fiyatları, önde gelen ihracatçı ülke Hindistan’ın, ihracatının büyük bir bölümüne yasak getirmiş olmasının ardından üç yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine sıçrama gösterdi.
kolayca yatırım yapın
Hindistan’ın basmati olmayan beyaz pirinç ihracatını yasaklamasının bu gelişmeye neden olduğu belirtiliyor.
Asya’da pirinç fiyatlarının tavan yapması, dünya çapındaki insanlar için temel gıda tedariki konusunda endişeleri iyice artırdı.
Fiyatlar Nisan 2020’den Bugüne En Yüksek Noktasında
Tayland Pirinç İhracatçıları Birliği’nden (Thai Rice Exporters Association) alınan verilere göre Asya’nın bir ölçütü olan Tayland beyaz pirinci yüzde 5 yükseldi ve ton başına 572 dolar fiyat seviyesine çıktı.
Tayland beyaz pirinci, Nisan 2020 döneminden bu yana en pahalı seviyeye çıkarken, bu durum iki hafta öncesine göre yüzde 7’lik bir artışa işaret etti.
Hindistan’ın Adımı Yurt İçi Fiyatları Kontrol Etmeyi Amaçlıyor
Hindistan Tüketici İşleri ve Gıda Bakanlığı tarafından geride kalan hafta sonunda yapılan açıklamada, basmati olmayan beyaz pirincin yurt dışı ihracatının derhal durdurulacağı bildirilmişti. Pirinç sevkiyatlarına uygulanan kısıtlamalar, yurt içi fiyatları kontrol etmeyi amaçlıyor.
Yurt içi pirinç fiyatlarının arttığı dönemde, perakende fiyatların son bir yılda içinde yüzde 11,5 oranında yükseldiğinin belirtildiği açıklamada, şiddetli yağışın ülkedeki mahsule zarar verdiğine değinildi.
Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı konumundaki Hindistan’da, genellikle Asya ve Afrika ülkelerine ihraç edilen basmati olmayan pirinç, toplam pirinç ihracatının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturuyor.
Hindistan’ın bu adımı, Avrupa’da yükselen sıcaklıklar ve Ukrayna’nın tahıl ihracat tesislerine yönelik Rusya saldırılarına ilişkin endişelerin artmasıyla birlikte gelmiş oldu.
Yaygın Kuraklık Koşulları Durumu Kötüleştirebilir
Pirinç, Asya ve Afrika’daki milyarlarca insanın beslenmesi için hayati önem taşıyor ve fiyatlardaki artışın, enflasyonist baskıları artırıp, alıcılar için ithalat faturalarını yükselteceği belirtiliyor.
Uzmanlara göre durum daha da kötüye gidebilir. En büyük ikinci pirinç ihracatçısı olan Tayland, yaygın kuraklık koşullarıyla karşı karşıya ve rezervlerinin seviyesini değerlendiriyor.