Gıda, enerji ve emtia fiyatlarındaki artışın kronik hale gelmesiyle ülkeler, enflasyon baskısı ile karşı karşıya geldi.
En son faiz artışına giden Avustralya Merkez Bankası‘ndan sonra Hindistan Merkez Bankası (RBI) da politika faizini yükseltme kararı aldı.
Geçen ay 40 baz puanlık artış yapan RBI, bu ay yaptığı toplantıda politika faizinde 50 baz puanlık artışa gitti. Son artışla birlikte politika faizi yüzde 4,4’ten yüzde 4,9’a yükseltildi.
Gelecek Yıl Artış Devam Edecek
Para Politikası Kurulu’nun (PPK), Nisan ve Mayıs ayı kararlarında beklediği enflasyon risklerinin gerçekleştiği, fiyat artışlarının gelecek yıl da süreceği aktarıldı.
Ayrıca Nisan ve Mayıs 2022 politikalarında vurgulanan enflasyon riskinin hem zamanlama hem de büyüklük açısından beklenenden daha erken gerçekleştiği belirtildi.
Kurul kararına göre enflasyonun 2022 ve 2023’ün ilk üç çeyreği boyunca yüzde 6’lık üst tolerans seviyesinin üzerinde kalacağı tahmin ediliyor.
Küresel Enflasyonun Sebebi Rusya-Ukrayna Savaşı
Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada enflasyonun küreselleşmesine Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğunu ifade etti.
Das’ın yorumu şöyle:
“Savaş ve uygulanan yaptırımlar dünyada emtia fiyatlarının yüksek kalmasına sebep oldu. Savaşın ayrıca küresel ticaret ve büyümeyi azaltıcı bir etkisi var. Bu küresel ortama rağmen yerel ekonominin hız kazandığını görüyoruz. Bir yandan da enflasyon baskısı artıyor. Merkez Bankası bunun yanında uzun süreli yüksek oranların, enflasyon beklentilerini artırarak ikinci tur etkilere yol açabileceğinin de farkında. Bu sebeple enflasyon beklentilerini tutmak için ek para politikası önlemleri alma kararı almıştır.”
Hindistan’da Enflasyon 8 Yılın Yükseğinde!
Açıklanan son veriler, Hindistan’da enflasyonun Nisan’da yüzde 7,8’le 8 yılın yükseğine çıktığını gösterdi. Gıda enflasyonunun orana katkısı yüksekken rakam yüzde 8,4’le son 1,5 yılın zirvesine ulaştı.
Yüzde 8’e doğru ilerleyen yıllık enflasyon, arka arkaya dördüncü ayında Hindistan Merkez Bankası’nın yüzde 2 ila yüzde 6’lık tolerans sınırının üzerinde kaldı.