Son dönemde artarak küresel bir sorun olmaya başlayan yüksek enflasyon, Ukrayna savaşı ile giderek daha kaygı verici bir durum aldı. Hükümetler ve merkez bankaları ise uyguladıkları politikalarla, enflasyonu frenlemeye çalışıyor.
Hindistan hükümetinden de enflasyonla mücadele kapsamında bir açıklama gelirken, önemli emtialara uygulanan vergi yapısında bir dizi değişiklik yapıldığı bildirildi. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda benzinin litresinde özel tüketim vergisinin 8 rupi, motorinde 6 rupi indirim uygulandığı açıklandı.
Bunların yol ve altyapı vergisi azaltılarak uygulandığını söyledi. İlgili tebligatı da paylaşan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, vergilerin düşürülmesinin hükümete yıllık olarak 1 trilyon Hint rupisi kayba neden olacağını belirtti.
Hindistan hükümeti ayrıca yerel pazar talebine yönelik hammadde maliyetlerini azaltmak için kömür üzerindeki ithalat vergisini de kaldırdı.
Alınan bu kararların 22 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi. Bunların yanında yoksulluk sınırının altındaki kadınlara yönelik bir refah programı kapsamında 90 milyondan fazla kişiye de 200 rupilik destek dağıtılacak.
Sitharaman bu desteğin yıllık yaklaşık 61 milyar Hint rupisine denk geldiğini söyledi. Açıklamasında, “Başbakan Narendra Modi, hükümetin tüm kollarından hassasiyetle çalışmasını ve sıradan insanlara yardım etmesini özellikle istedi” sözlerine yer verdi.
Hindistan’da enflasyon Nisan ayında yüzde 7,79 seviyesine çıktı. Bu oran 2020 yılının Ekim ayından bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi.