Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hindistan, Brezilya ve Rusya Gerideyken Çin İyileşme Yolunda İlerliyor

Ünlü ekonomist Jim O'Neill, Çin'in küresel GSYİH'nin en önemli itici gücü olacağını belirterek Hindistan, Brezilya ve Rusya'nın iyileşme yolunda önemli ölçüde geride olduğunu söyledi.
Hindistan, Brezilya ve Rusya Gerideyken Çin İyileşme Yolunda İlerliyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Eski Goldman Sachs Ekonomisti Jim O’Neill, CNBC’ye verdiği demeçte Çin’in küresel GSYİH’nin en önemli itici gücü olmaya devam edeceğini söyledi.

İngiliz ekonomist Jim O’Neill’in açıklamaları, kısa süre önce Çin’in küresel ekonomi ve ticaret için çok önemli olduğunu söyleyen Standard Life Aberdeen Başkanı Douglas Flint’in açıklamaları üzerine geldi.

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin’in pandeminin neden olduğu krizden kurtulma yolunda ilerlediğini belirten Jim O’Neill, Çin’in hızlanan toparlanmasının bir işareti olarak en son Çin tüketici harcama verilerine işaret etti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde Ağustos ayı perakende satışları, bir yıl öncesine göre %0,5 artarken bu, 2020 için şimdiye kadarki ilk olumlu rapor oldu.

O’Neill, buna işaret ederek şöyle konuştu:

“Çin GSYİH büyümesinin 2020’yi net pozitif olarak bitirebileceğinden şüpheleniyorum. 2021’in sonuna kadarsa Çin’in GSYİH büyümesi muhtemelen sadece kayıpları değil, trenddeki kaybı da telafi etmiş olacaktır.”

Öte yandan Asya Kalkınma Bankası dahil Çin ekonomisinin bu yıl dünyanın geri kalanından önemli ölçüde daha iyi olacağını tahmin etti. Çin ise bu yılın ikinci çeyreğinde GSYİH’sinin bir yıl öncesine göre %3,2 büyüdüğünü bildirdi.

Bu, analistlerin beklentilerini aştı ve ilk çeyrekteki daralmadan sonra bir toparlanma kaydetti. Koronavirüs ilk olarak geçen yılın sonlarında Çin’in Hubei eyaletinde bildirildi ancak Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre sıkı kilitleme önlemleri ülkenin bildirilen enfeksiyon sayılarını 100.000’in altında tuttu.

O’Neill’in Goldman’daki görev süresi boyunca, 2001’de Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin ekonomilerine atıfta bulunarak BRIC terimini türetmesiyle ünlendi.

Bir raporda O’Neill, bu ülkelerin önümüzdeki on yıllarda küresel ekonomi için önemlerinin artacağını tahmin etti. O zamandan beri Çin ve Hindistan katlanarak büyürken, Rusya ve Brezilya, özellikle küresel mali krizden sonra dünya ekonomisini etkilemek için önemli ölçüde mücadele etti. Birçok yatırımcı Brezilya ve Rusya’dan diğer yükselen pazarlara kaydı. Güney Afrika daha sonra 2010 yılında BRICS’e eklendi.

Şu anda dünya çapında 30 milyondan fazla insanı enfekte eden pandemide, Hindistan, Brezilya ve Rusya, Amerika Birleşik Devletleri’nin arkasından en çok etkilenen ülkeler olmaya devam ediyor.
Hindistan, Brezilya ve Rusya ABD Koronavirüs
Kaynak: Worldometers

Nisan-Haziran çeyreğinde, ekonomilerin her biri Covid-19 nedeniyle önemli ölçüde küçüldü. Hindistan, uzun süreli ulusal kilitlenme nedeniyle %23,9; Rusya %8,5 ve Brezilya %9,7 düştü.

O’Neill CNBC’ye verdiği demeçte, Hindistan, Brezilya ve Rusya’nın iyileşme yolunda “önemli ölçüde geride” olduğunu söyledi. “Bir gecikme ile kısmen üçüncü çeyrekte ancak özellikle dördüncü çeyrekte V benzeri ani geri dönüşü paylaşacaklarından şüphe duyuyorum” dedi.

Covid’in etkisinin ötesinde, diğer üçünün her birinin başa çıkması gereken çeşitli yapısal sorunları olduğunu belirten ekonomist, Brezilya ve Rusya cephesinde, emtia döngüsüne aşırı bağımlılıklarını bir şekilde azaltmak etkili olsa da Hindistan’da güçlü bir GSYİH büyümesi için verimlilik reformlarının gerçekten benimsenmesi gerektiğini savundu.

“Dediğim gibi, Çin iyileşme yolunda ilerliyor. Çin, BRIC grubu içinde küresel olarak gerçekten önemli olan ülke ve Çin’in küresel GSYİH’nın en önemli marjinal itici gücü olmaya devam edeceğini düşünüyorum.” Ayrıca Hindistan’ın düşüşlerinin küresel büyüme üzerinde kayda değer bir olumsuz etkiye sahip olacağını, Brezilya ve Rusya’nın ise uygulayacakları önemli yapısal reformlara sahip olacağını söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın