Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Hindistan 7 yıl sonra İran petrolüne geri döndü!

Artan enerji maliyetleri ve arz riskleri nedeniyle Hindistan, İran’dan petrol ve LPG alımına yeniden başladı. Detaylar haberde:
Hindistan 7 yıl sonra İran petrolüne geri döndü!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Hindistan, ABD-İsrail’in İran’a karşı yürüttüğü savaşın tetiklediği arz kesintileri ve yükselen enerji fiyatlarıyla mücadele ederken, yedi yıllık bir aradan sonra Tahran’dan petrol ve doğalgaz almaya başladı.

Enerji istihbarat firması Rystad Energy’ye göre İran’dan enerji ithalatına yeniden başlama hamlesi (2019’dan bu yana ilk alımlar), Washington’dan hemen bir tepki çekmeyecek olsa da analistler bunun Yeni Delhi’nin Tahran ile ilişkilerini yeniden dengeleme girişimini vurguladığını söylüyor.

Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı, Cumartesi günü Orta Doğu çatışmasının neden olduğu kesintiler arasında, Hindistan rafinerilerinin İran da dahil olmak üzere 40’tan fazla ülkeden ham petrol tedarikini güvence altına aldığını duyurdu.

Bakanlık, rafinerilerin İran ham petrolü için herhangi bir ödeme engeliyle karşılaşmadığını ve 44.000 metrik ton İran sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) taşıyan bir geminin güney Hindistan limanına yanaştığını belirtti.

Teneo’nun Güney Asya danışmanı Arpit Chaturvedi, CNBC’ye gönderdiği bir e-postada, “Bu, Tahran ile güven artırıcı bir mekanizma” diyerek enerji alımlarının Hindistan’ın çatışmada taraf tutma niyetinde olmadığını gösteren bir sigorta poliçesi işlevi gördüğünü ekledi.

Chaturvedi’ye göre karşılığında Hindistan, gelecekte gemilerinin Hürmüz Boğazı’ndan güvenli geçişini sağlamak için İran’dan işbirliği bekliyor.

Dünyanın üçüncü büyük petrol ithalatçısı ve ikinci büyük LPG tüketicisi olan Hindistan, Hürmüz Boğazı’ndan geçen tedariklere büyük ölçüde bağımlı. Ham petrolünün yaklaşık yüzde 50’si ve ev ve ticari işletmeler için birincil pişirme yakıtı olan LPG’sinin çoğu bu stratejik su yolundan geçiyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/1Ç Kar/Zarar 21.61%-78.39%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın