Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Haziran ayı üretici ve market fiyatlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Buna göre markette 14, üreticide 6 üründe fiyat artışı olurken, hem market hem üreticide en çok zamlanan ürün sivri biber oldu. Fiyatında her iki alanda da düşüş yaşanan ürün ise karpuz olarak açıklandı.
Haziran ayında markette; zeytinyağı, kuru fasulye, Antep fıstığı ve toz şeker de fiyat değişimi olmadı. Markette sivri biber zam şampiyonu olurken onu, %24,22 ile elma, %20,46 ile limon, %17,50 ile kabak ve %17,05 ile fındık izledi.
Fiyatı en çok düşen karpuzu ise %44,71 ile şeftali, %33,98 ile çilek, %31,04 ile kiraz, ve %18,25 ile patates takip etti. Şemsi Bayraktar sivri biberdeki fiyat artışının açıkta yetiştirilen ürünlerin henüz piyasaya çıkmamış olmasına ve hasat edilen ürün miktarının azalmasına bağladı.
Üreticide fiyatı en fazla düşen %84,47 ile karpuz, en çok artan ürün %40,83 ile sivri biber oldu.Bu sayede hem markette hem de üreticide en çok zamlanan sivri biber, en çok ucuzlayan karpuz olmuş oldu. Haziran ayında üreticide fiyatı değişmeyen ürünler; kuru fasulye, nohut, Antep fıstığı, zeytinyağı, maydanoz, elma, kuru üzüm, kuru incir, yeşil mercimek, pirinç, fındık ve süt oldu.
En çok ucuzlayan ürünlerde karpuzdan sonra; %42,34 fiyat düşüşü ile domates, %40 ile şeftali, %39,53 ile patlıcan, %30,43 ile kiraz, %24,91 ile yumurta, %23,81 ile çilek, %20 ile havuç ve %12,38 ile kuru soğan yer aldı. Üretici tarafında fiyatı en çok artış gösteren sivri biberi ise; %39,81 ile kırmızı mercimek, %34,78 ile kabak, %23,75 ile limon ve %21,15 ile salatalık izledi.
Market ve üreticide en fazla fiyat farkı olan ürün %392,54 ile salatalık oldu.Üreticiden markete gidene kadar fiyat farkının en fazla olduğu diğer ürünler; %384,98 ile domates, %379,17 ile karpuz, %345 ile kuru kayısı, %325,75 ile patlıcan ve %313,84 ile kuru incir olarak sıralandı. Sivri biberdeki artışı hasat edilen ürünlerin az olmasına bağlayan Bayraktar, kabak ve salatalıkta da buna benzer durumların yaşandığını anlattı.
Yağışların bitki gelişimini olumsuz etkilediği ve verimde yaşanan düşüşün kırmızı mercimek fiyatlarına yansıdığını söyledi. Piyasadaki ürünlerin az olması ve ihtiyacın depolardan karşılanması ise limon fiyatlarına artış olarak yansıdı.
Karpuz fiyatlarını düşüren en büyük etken talebin az olması ve hasat edilen ürün miktarının fazla olması.Sera ve tarla ürünleri hasadının çakışmasının karpuz fiyatlarının düşmesine sebep olduğunu söyleyen Bayraktar, domateste de buna benzer bir sebeple fiyatların düştüğünü açıkladı. “Patlıcanda dönem itibarıyla artan sıcaklıklarla birlikte seralarda olgunlaşmanın hızlanması ile hasat edilen ürün miktarındaki artış fiyatlarda düşüşe yol açtı.” diyen Bayraktar, fiyatı düşen ürünlerdeki genel durumu anlattı.
Şeftali ve kirazda hasat zamanı olması, çilekte aşırı yağışların kalite kaybına yol açması, havuçta hem kalite kaybı hem de talep azalmasına bağlı olarak fiyatların düştüğünü açıkladı. Patateste Ödemiş’te sıcaklığın artmasına bağlı olarak hasadın hızlanması, kuru soğanda hasadın halen devam etmesi ve yeşil fasulyede ürün miktarının artmasının fiyatları düşürdüğünü söyledi. Yumurtada ise ihracatta yaşanan sorunlar nedeniyle fiyatlarda sert düşüş oldu.