Kira sertifikası olarak tanım bulan ve mevcut ekonomi yönetiminin faizsiz yatırım aracı olduğu için tercih ettiği sukuk ihracında talep patlaması yaşandığı öğrenildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, sukuk ihracına aldığı talebin 3 katı bulduğunu açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, dün itibarıyla uluslararası sermaye piyasalarında kira sertifikası ihraç edildiğini ve 5 yıl vadeli ihrac tutarının 2,5 milyar doları bulduğu duyuruldu.
Sukukun kira oranının yüzde 8,5091, getiri oranının ise yüzde 8,50 olarak belirlendiği kaydedildi.
İhraç tutarının 14 Kasım Salı günü hesaplara yatırılacağı açıklandı Açıklamada, ihraca talepte bulunan yatırımcı sayısının 200 olduğu, ihraç tutarının 3 katı kadar talep görüldüğü bildirildi.
En Çok Sukuk Orta Doğu’daki Yatırımcılara Satıldı
Açıklamada, sukuk ihracının yüzde 45’lik kısmı Orta Doğu’da, yüzde 24’ü İngiltere’de, yüzde 18’i ABD’de, yüzde 7’i diğer Avrupa ülkelerinde, yüzde 4’ü Türkiye’de ve yüzde 2’yi Asya’da yer alan yatırımcılarla yapıldığı bildirildi.
Dünkü ihraçla birlikte bu yıl uluslararası sermaye piyasalarından toplamda 10 milyar dolar tutarında finansman sağlandığı açıklandı.
Sukuk İhracı Nedir?
Arapça adı sukuk olan İslami uyumlu tahviller, finansal sertifika olarak satılır. Finansman yaratmak isteyen devlet ya da şirketler, sukuk yatırımı yapan yatırımcılara ihraçta bulunur.
Bono ile yakın anlamlı olan sukuk, borca değil, varlığa dayalı olmakla birlikte en fazla Malezya’da tercih edilmekte. (AA)