Koronavirüs pandemisinin dünyada yayılmasıyla birlikte alınan önlemler kapsamında bazı ülkelere yolculuk sınırlanmıştı. Vakaların ülkemizde de artış göstermesiyle birlikte sınırlamalar artırıldı. Dolayısıyla havacılık şirketleri için zorlu bir süreç başladı.
kolayca yatırım yapın
Salgının yayılmasını önlemek için alınan kararlarla 27 Mart gecesinde yurt dışı uçuşlar tamamen durduruldu. Şehirlerarası uçuşlara ise düzenleme getirildi. Bu kapsamda 14 büyükşehir yurt içi uçuşlar için THY yetkilendirildi. Daha sonra 29 Mart’ta seyahat izin belgesi istenmeye başlandı. 14 büyükşehir dışında yurt içi ve dışı tarifeli uçuşların hepsi 1 Mayıs’a kadar durduruldu.
Operasyonların durduğu ortamda Pegasus, THY ve TAV gibi şirketlerin hisselerinde Şubat ayının ortasında bir çöküş yaşanmaya başlandı. Bu nedenle virüsten en çok ektilenen sektör, havacılık oldu.
DHMİ Verileri Acı Gerçeği Gösterdi
DHMİ verilerine göre Mart ayında havalimanı yolcu trafiği, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49 daraldı. 7,35 milyon yolcu sayısına ulaşılırken, birinci çeyrekte yolcu trafiğinin yüzde 16 düştüğü bilgisi alındı.
1 Ocak – 31 Mart döneminde 33 milyon 554 yolcu havalimanlarını kullandı. Böylece 2019’un aynı dönemine göre yüzde 18,8 düşüş yaşandı. İç hat yolcu sayısı yüzde 20,9 daralırken, dış hat yolcu sayısı yüzde 15,7 düştü. Mart ayındaki yolcu sayısının Şubat ayına göre yüzde 40’a yakın azalması ise dikkat çekti.
1. çeyrekte Türkiye’deki 56 havalimanından toplam 286 bin 943 sefer yapıldı. Bu rakam, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8,8 oranında düşüşe işaret etti.
Havacılık Sektörü için Beklentiler Kötümser
Normal şartlarda sektör yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde en büyük performansını gösteriyor. Özellikle 2. ve 3. çeyrekte şirketlerin ortalama cirosunun yüzde 60’ının üretildiği biliniyor. Ayrıca FAVÖK’ün yüzde 70’i, 2Ç ve 3Ç dönemlerinde gerçekleşiyor.
Seyahat engellerinin konulmasıyla birlikte sektöre yönelik kötümser beklentiler gelmeye devam ediyor. Ak Yatırım’ın havacılık sektörünü yorumladığı rapordan aldığımız bilgilere göre; TAV, Pegasus ve THY yıla güçlü başlangıç yaptıktan sonra, salgınla birlikte operasyonel performansta bir miktar zayıflama yaşanacak.
Kötümser yorumların ardından sektör için toparlanma hızının yüksek olacağı da söyleniyor. Yılın 2. çeyreğinde de bir daralma yaşanacağı bekleniyor. Nisan ayının ise yolcu sayıları anlamında en kötü ay olacağı tahmin ediliyor.
Ak Yatırım THY, TAV ve Pegasus için beklentilerini aşağı yönlü revize etti. THY’nin hedef fiyatını 11 lira olarak açıklarken, nötr derecesini verdi. Pegasus için hedef fiyatını 60 liraya çekerken, TAV için hedef fiyatı ise 29,50 lira olarak revize etti. TAV ve Pegasus için endeks üstü getiri derecesini verdi.
TAVHL, THYAO, PGSUS ve CLEBI’de Son Durum
Havacılık hisselerinin ve buna bağlı olarak ulaştırma endeksinin haftaya güçlü başladığını görüyoruz. Yorumcular, hisselerin gördükleri düşük seviyelerin ardından tepki alımlarının olabileceğini söylüyorlar. Zaten grafiklere bakıldığı zaman bu durum anlaşılıyor.
Özellikle 1 Mayıs itibarıyla uçuşlara yönelik düzenlemelerin yapılacağı beklentisi, hisselerin hızlı bir yükselişe geçebileceğini gösteriyor. Yine de bu tarihe kadar alınacak kararın etkisi sektör hisselerinde görülmeye devam edecek. Salgının kontrol edilebilme durumu incelenecek. Ayrıca salgının ikinci dalgasının söz konusu olabileceği endişesi de bulunuyor.
BIST Ulaştırma yüzde 5,14 oranında yükselişle işlem görüyor. Endeks, 23 Mart tarihinde 2017 yılının Ekim ayından bu yana görülen en düşük değerini kaydetmişti. Bu noktayı gördükten sonra yükselişe geçmesine rağmen 1 yıllık ortalamaların altında seyrediyor.
THYAO hisseleri bugünkü işlemleri yüzde 4,29 oranında artıda 10,22 liradan sürdürüyor. 23 Mart’ta 7,710 lira ile 2,5 yılın en düşük seviyesini kaydetmişti. Özellikle THY’nin salgın konusuna karşı daha hassas olduğu yorumları yapılıyor.
TAVHL hisseleri yüzde 6,26 oranında yükselişle 19,51 liradan işlem görüyor. 23 Mart tarihinde 14,22 liraya kadar gerileyen hisseler, 2018 yılının Ağustos ayında 30,30 lira ile zirveyi görmüştü. Hisselerdeki 1 yıllık değişimin yüzde 24’e yakın aşağı yönlü oluşu da dikkat çekiyor.
PGSUS hisseleri yüzde 8,15 oranında yükselişle 55,10 liradan alıcı buluyor. 23 Mart tarihinde 23,62 liraya kadar gerileyen hisseler, 2019 yılının Mayıs ayından sonra görülen en düşük seviyeyi kaydetti. 2019 yılının Aralık ayında 86,40 lira ile tarihi zirveyi görmüştü. Bu seviyeden düşüşe geçerek, yatırımcısını üzmüştü.
Pegasus, 1 – 15 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki tüm seferlerin iptal olduğunu ise bugün duyurdu.
CLEBİ hisseleri yüzde 7,08 oranında yükselişle 84,70 liradan işlem görüyor. 23 Mart tarihinde 47,02 liraya kadar gerileyen hisseler, yaklaşık 1 yılın en düşük seviyesini kaydetti. 2019 Aralık’ta ise 102,10 lira ise tarihi zirveyi görmüştü.