Borsanın yeni isimlerinden olan Yiğit Akü (YIGIT), Çinli Gangeng LiEnergy ile stratejik işbirliği çerçeve anlaşması imzalandığını duyurdu. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen bildirimle yapılan duyuruda, iş birliğinin detayları açıklandı.
Karşılıklı yarar ilkesi ve uzun vadeli geliştirme stratejisi doğrultusunda sürdürülen müzakarelerin ardından, “lityum iyon pil hücresi, pil modülleri, pil paketleri, enerji depolama sistemleri, pil yönetim sistemleri, enerji yönetim sistemleri, lityum iyon pillerin geri dönüşümleri gibi konular başta olmak üzere şirketlerin sahip olduğu küresel pazar alanlarını ve paylarını genişletmek, uluslararası ticareti ortaklaşa teşvik etmek ve uluslararası pazardaki etkiyi artırmak amacıyla” imzaların atıldığı söylendi.
Türkiye’de Ortak Girişim Şirketi Kurulacak
Stratejik İşbirliği Çerçeve Anlaşması kapsamında; tarafların Türkiye’de bir ortak girişim şirketi kurulmasının amaçlandığı da belirtildi.
Kurulması planlanan ortak şirketin, Türkiye’de lityum iyon pil üretim kapasitesi oluşturmaya ve Ganfeng LiEnergy tarafından sağlanacak olan ve ortak girişim şirketinin Türkiye’de kendisi tarafından üretilen lityum iyon pil ve ilgili ürünlerin pazar gelişimine odaklanacağı ifade edildi.
Şirketin yaklaşık 500 milyon dolar toplam yatırımla Türkiye’de 5 GWh lityum pil üretim kapasitesi kurmayı amaçladığı açıklanırken, üretim hattı ve pazar geliştirme planına uygun şekilde pil paketi üretim hatlarını bünyesinde bulunduracağı belirtildi.
Aynı zamanda, “Ölçeklenebilir bir kapasiteye sahip olacak olan üretim tesisinde üretilecek 100Ah, 280Ah, 314Ah lityum pil hücresi gibi ürünler, esas olarak Türk ve uluslararası enerji depolama sistemi (ESS) pazarlarını hedefleyecektir.” ifadeleri de kullanıldı.
200 Milyon Dolarlık Ekipman Yatırımı
KAP açıklamasında şirketin 200 milyon dolardan fazla toplam ekipman yatırımı olacağı da söylendi. Şu ifadelerle durum açıklandı:
Yapılmış olan fizibilite çalışması sonucunda, üretim tesisinin Ar-Ge merkezi, teknik eğitim merkezi, giriş kontrol ve malzeme test merkezi, pil test merkezi, depolar ve ofis binalarından oluşması ve 132.200 metrekare kapalı alandan oluşması, toplam ekipman yatırımının yaklaşık 202.140.000 ABD doları olması, personel sayısının yaklaşık 400 olması öngörülmüştür.
Kurulacak olan yeni şirketin ileri lityum pil teknolojisi alanında Ar-Ge projeleri yürüten bir Ar-Ge enstitüsü de kuracağı söylendi.
Geniş bir faaliyet alanı olacak girişim şirketinin tesis yatırımının tamamlanması beklenmeden ürünlerin pazara girişinin hemen başlayacağı da açıklandı.
HIT-30 Programı kapsamında verilecek teşviklere de başvuru yapılacağı söylendi.
Hisseler sabah taban fiyattan açılış yaparken, haberin ardından devre kesiciden çıktı. Eksi performansına devam eden hisselerde düşüş yüzde 10’dan yüzde 4 civarına indi.