Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, ekonomik değerlendirmelerine devam ediyor. Kara, son açıklamalarında bütçe açığı üzerinden enflasyon hedeflerine dikkat çekti.
Kara, enflasyon hedeflerine ulaşılması için para politikası yerine maliye politikası sıkılaştırmasının yapılması gerektiğine işaret etti.
Enflasyon Hedefleri ve Mevcut Durum
Enflasyon hedefleri ile mevcut tabloyu karşılaştıran Kara, hedeflerin tutturulması için gereken adımların atılmaması durumunda hedeflerin revize edilmesi gerektiğini vurguladı. Kara, bu durumu “Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol.” şeklinde özetledi.
Kara, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı değerlendirmede bütçe açığının yüzde 6-8’lere çıktığına dair raporların olduğunu ve bunu makul olarak görmediğini belirtti.
Bu yıl bütçe açığının yetkililerin göre yüzde 5’in altında tutulacağını söyleyerek, “Diyelim ki yüzde 4,5 olsun. Geçen yıl bu oran yüzde 5,2 idi. Dolayısıyla bu yıl bütçe dengesinin iyileştiği ve daha sıkı maliye politikası uygulandığı gibi bir intiba oluşacak.” Diye konuştu.
Ancak bu durumun doğru olmayabileceğini çünkü bütçenin ekonomiye konjonktürel etkisinin nakit bazlı bütçe dengesinin değişimi üzerinden okumanın daha sağlıklı olacağını savundu.
2023 yılında nakit bazlı bütçe açığının yüzde 2,4 civarında gerçekleştiğini anımsatarak, bu durumda 2024 yılı için belirtilen resmi rakamların önceki yıla göre yaklaşık 2 puanlık bir bozulmayı ima ettiğini kaydetti. Bunun da ciddi bir mali genişleme anlamına geldiğini paylaştı.
Enflasyon Hedeflerine Nasıl Ulaşılacak?
“O zaman enflasyon hedeflenen düzeylere nasıl düşecek?” sorusunu yönelten Kara, “Enflasyonla mücadelede para politikası ve reel değerlenme üzerine bu kadar yük bindirmek sürdürülebilir mi?” dedi.
Mevcut enflasyon hedefinin bu yıl için yüzde 38 ve gelecek yıl içinse yüzde 14 olduğunu anımsatarak, bu rakamlar korunacaksa ilave bir sıkılaşmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu sıkılaşmanın ise para politikası yerine maliye politikası aracılığıyla yapılması gerektiğini bildirdi.
Bu çerçevede, nakit bazlı bütçe açığının en fazla yüzde 2 düzeyinde tutulması ve bunun harcama kesintisi ile doğrudan vergi tahsilatı yoluyla sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Ekonomik Yavaşlama ve Enflasyon Hedefleri
Değerlendirmelerini okuyanların ekonominin zaten yavaşladığına dikkat çekeceğini belirten Kara, konunun tam olarak bu olmadığını da dile getirdi.
Ekonominin yavaşladığını ancak enflasyon hedeflerine ulaşacak kadar yavaşlamadığını ifade eden Kara, “Dolayısıyla hedeflerde ciddi isek gerekeni yapmak durumundayız. Yapamıyorsak da o zaman hedefleri revize etmeliyiz.” dedi.
Kara yazısını “Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol.” ifadeleriyle sonlandırdı.