Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, CNBC-e’ye yaptığı değerlendirmede, asgari ücret zammının henüz netleşmemesi nedeniyle Merkez Bankası’nın faiz kararında ihtiyatlı adım atması gerektiğini söyledi.
Kara, Kasım enflasyonundaki sürpriz artışa ve TÜİK–TÜRK-İŞ gıda fiyatları arasındaki farklara değinerek, bu yıl asgari ücret artışının TÜİK verilerine daha yakın belirlenebileceğini ifade etti.
Ücret artışının yüzde 30’un üzerine çıkması halinde OVP hedeflerinin yıl başında bozulabileceğini, yüzde 25’in altında kalması durumunda ise sosyal sorunların doğabileceğini vurguladı.
11 Aralık’taki PPK toplantısına ilişkin konuşan Kara, Merkez Bankası’nın 150 değil, 100 baz puanlık indirim yapmasının daha temkinli bir adım olacağını söyledi. Enflasyonda kalıcı kırılma için aylık artışın üç ay boyunca yüzde 1,5’in altına inmesi gerektiğini belirtti.
Kara ayrıca, CDS’teki düşüşte küresel etkilerin öne çıktığını, kredi notu artışının ise enflasyonla mücadelenin başarısına bağlı olduğunu ifade ederek, 2026’nın ilk yarısında not artışı beklemediğini dile getirdi.