2019 yerel seçimlerinde doları baskılamak için Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemde başlatılan Merkez Bankası rezervleri satışında ne zaman sona gelineceği merak konusu olmaya devam ediyor.
Rasyonel politikalara dönme sinyali veren Mehmet Şimşek’in ekonominin başına getirildiği hafta Merkez Bankası rezervlerinde düşüşün bu yıl ilk kez durması, sona gelindiği yönünde beklenti yaratsa da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti Hakan Kara, beklentileri boşa çıkardı.
Dün yaşanan döviz şokuna müdahale etmek için Merkez’in rezervlerden 2,5 milyar dolar harcadığını ileri süren Kara, Türkiye’yi yılın ikinci yarısında hem enflasyonun hem de işsizliğin artması anlamına gelen stagflasyonun beklediği yorumunu yaptı.
TCMB eski başekonomisti, sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı grafiğe dikkat çekerek şöyle konuştu:
Kara, “Yabancı para borcu ödeyememe riski arttıkça yukarda gördüğünüz CDS artar çünkü CDS borcu sigortalamanın fiyatını temsil eder. Dış borcu yüksek, kendi parasıyla borçlanamayan ülkelerde Merkez Bankası rezervi CDS’in en önemli belirleyicilerindendir” dedi.
Normal şartlarda TL’nin değer kaybetmesinin CDS’i artırması gerektiğini ancak tam tersi durumun yaşandığını belirterek, “Çünkü rasyonele dönüş umudu ödemeler dengesi riskini azaltıyor. Sadece bu bile içinden çıktığımız dönemin ne kadar tuhaf olduğunu gösteriyor” diye ifade kullandı.